Периодични суши се отразяват на селскостопанската реколта в Крайдунавска Добруджа

Периодични суши се отразяват на селскостопанската реколта в Крайдунавска Добруджа

Регион: Силистра Категория: Земеделие Публикувано: Прегледи: 1692
Периодични суши се отразяват на селскостопанската реколта в Крайдунавска Добруджа

снимка: agri.bg

Земеделските кооперации от Силистренска област са обезпокоени от повтарящата се климатична обстановка в Североизточна България и периодичните засушавания, които компрометират реколтата от основните полски култури.

На 6 ноември, спазвайки всички изисквания за безопасност, наложени от пандемията COVID-19, те се събраха на годишно отчетно събрание в Силистра, на което да обсъдят проблемите в сектор "Земеделие" край Дунава.

"В организацията членуват 30 земеделски кооперации, които обработват 370 хил. дка земя от общо 1,7 млн..дка земя в област Силистра. Това представлява около 27% от земята!", посочи в годишния си отчет председателят на ОСЗК Кирил Боянов.

Изплащането на рентите след тежката и суха година е един от спешните въпроси за решаване пред кооперациите. Годишното отчетно събрание на земеделските кооперации от област Силистра приключи с изводи и препоръки до държавните органи.

По време на дискусията ръководителите на земеделските кооперации изтъкнаха ангажимента, който имат към собствениците на земя по отношение размера на рентата. Трудностите са породени от по-слабите резултати през изтеклата вече стопанска година в областта.

Докато през 2019-та те успяха да се разплатят със собствениците на земя и дадоха рента от 60 до 100 лв./дка, то през настоящата ситуацията е доста по-различна.

Есента на 2019 г. се оказа много суха, сушата се повтори и през пролетта на 2020 г. В резултат на това добивите през тази година са значително по-ниски спрямо миналогодишните. В голяма част от земеделските кооперации се отчита занижение с 50%.

През 2019 г. средните резултати от основните полски култури чувствително надхвърлят тези в цяла Силистренска област, се посочва още в обобщения доклад на Кирил Боянов.

От пшеница са прибрани 590 кг/дка, от ечемик - 620 кг/дка, от рапица - 250 кг/дка, от слънчоглед - 296 кг/дка, от царевица - 680 кг/дка. За съжаление, година по-късно тези добиви не можаха да бъдат постигнати.

С особена тревога председателите на кооперациите споделят редица проблеми, с които държавата, земеделците и собствениците не могат да се справят за близо 30 години. Това са раздробеността на земеделската собственост, лошото състояние и неизяснената собственост на хидромелиоративната инфраструктура и язовирите.

В своето изложение Кирил Боянов посочи още, че фундаментален въпрос пред земеделския бранш е липсата на обединение. Въпреки че земеделските кооперации имат своя браншова организация, се оказва, че това не е достатъчно.

Според председателя на ОСЗК решението е всички земеделци - било то кооперации или арендатори, регистрирани по Търговския закон, да членуват като съмишленици в Национална земеделска камара. Такъв е опитът на почти всички европейски страни.

В момента България разработва своя Стратегически план за новия програмен период 2021-2027 година. Това е изключително важен период както като цяло за българското земеделие, така и за земеделските кооперации.

В Стратегическия план се дефинират специфичните цели и потребности и предстоящи интервенции за следващия седемгодишен програмен период на ЕС.

Именно в тази връзка председателите на земеделските кооперации поставиха въпроса за изравняване на субсидиите по СЕПП за България с размера на субсидията в старите страни-членки на ЕС.

Друг особено важен въпрос за кооперациите е определянето на тавана на тези субсидии. Посочено бе, че земеделските кооперации не бива да се разглеждат като капиталови дружества, тъй като те на практика са организации на производителите.

Време е на бял свят да се появи новият Закон за земята, който да подпомогне успешното развитие на кооператорството. Ако държавата не подпомогне тези 900 земеделски кооперации у нас, то при изчезването им ще изчезнат и 900 български села, изтъкна още Кирил Боянов пред аудиторията на събранието.

-------------------

ОЧАКВАМЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ! Ако станете свидетел на инцидент, катастрофа, неправилно паркиране, побой, самозабравил се политик или нещо нередно, което Ви заобикаля - сигнализирайте ни! ВАЖНО! Ако сметнете, че някой е в опасност, първо помогнете или се обадете на тел. 112.

ИЗПРАТИ СИГНАЛ
Коментари