Внук на журналист от Силистра подари свои дискове с видео изпълнения на пиано на библиотеката в града

Внук на журналист от Силистра подари свои дискове с видео изпълнения на пиано на библиотеката в града

Регион: Силистра Категория: Общество Публикувано: Прегледи: 585
Внук на журналист от Силистра подари свои дискове с видео изпълнения на пиано на библиотеката в града

През лятото на 2016 г. в продължение на една седмица съвсем младият тогава пианист от Пловдив Николай Маринов, бе в Силистра, заедно с майка си, и по време на престоя си в нейния роден град той репетира своя репертоар на рояла в залата на Смесен хор "Седянка" в сградата, известна като Младежки дом.

В непринуден разговор за медиите 15-годишният тогава виртуоз сподели, че в кариерата си има над 40 награди от конкурси, и отделно 12 приза като състезател по конен спорт.

Той не скри задоволството си, че би откликнал за концерт и в Силистра, стига да бъде поканен по конкретен повод или за празник, заслужаващ внимание и от музикална гледна точка.

Концертът в града, където живя и работи дядо му по майчина линия Руси Шимабеев - известен в миналото журналист (отскоро покойник!), все още не се е състоял по различни причини, но при последното си пребиваване в града учещият вече в Англия пловдивчанин с добруджанска жилка потвърди готовността си да се изяви пред силистренска публика.

Посещението в крайдунавския град, осъществено отново от страна на майката и сина, бе използвано освен за решаване на семейни дела, и за дарение, на което имам възможността да посреднича по пътя към Регионална библиотека "Партений Павлович".

Става дума за пет диска с видео, на които Николай Маринов изпълнява световно познати произведения с характерно за него майсторство. Той даде интервю и в Общинско кабелно радио Силистра.

image

Николай МАРИНОВ: "Мечтата ми е да съм концертиращ музикант - да ме канят на участия, да пътувам по целия свят. Идването ми в Силистра винаги се превръща в събитие, изпълнено с приятни чувства и усещания!"

При младия изключително талатлив пианист основното освен дарбата е желанието и отношението към музиката. За майка му Ивелина отношението към родния край й град не се е променило и тя винаги с особени чувства се връща тук и си спомня за детството си и за миналите години.

"Чувствата са винаги трогващи, когато идвам в Силистра и се надявам да съм предала на сина си тези чувства, когато идва в Силистра", сподели тя.

Младият талант казва още: "Причината за развитието ми като музикант са моите родители, които посещаваха предимно джаз концерти (вкл. на Милчо Левиев), но не ме оставяха някой да ме гледа вкъщи, а ме вземаха със себе си в концертната зала, за което съм им много благодарен.

И обстоятелствата - съвместни събирания на приятели на родителите ми на място, където имаше пиано, ме доближиха до инструмента и именно там започнах нещо да си импровизирам.

Впоследствие позната на майка ми, която преподаваше в една пловдивска детска градина, но беше завършила музикалното училище в Пловдив, явно прецени възможностите ми.

image

Това беше на шестгодишна възраст и вече като първокласник влязох в националното училище за музикално и танцово изкуство в класа на Светлана Костова, което завърших миналата година".

В момента Николай е ученик в Лондон, но на практика още не е ходил там заради мерките срещу коронавируса, поради което засега обучението му е електронно. Както той самият споделя обаче, "самата платформа, която се прилага специално за колежа, е на изключително ниво и по никакъв начин не пречи на доброто образование".

Николай сам е взел решението да продължи образованието си извън България, защото е наясно, че средата в чужбина е по-добра, макар че и тук са се раждали и са живели велики музиканти.

"Методът на преподаване в училищата и университетите в чужбина е по-различен, още повече когато става дума за умения и интелект".

Относно свободното си време Николай твърди, че не е много в последно време, но се старае да го ползва пълноценно (според майка му дълги часове свири в къщата им в Пловдивско, където му харесва да твори).

До март тази година се е занимавал и с конен спорт, но вече се отдава изцяло на музиката.

-------------------

ОЧАКВАМЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ! Ако станете свидетел на инцидент, катастрофа, неправилно паркиране, побой, самозабравил се политик или нещо нередно, което Ви заобикаля - сигнализирайте ни! ВАЖНО! Ако сметнете, че някой е в опасност, първо помогнете или се обадете на тел. 112.

ИЗПРАТИ СИГНАЛ
Коментари
left
right