Над 100 българи и румънци уважиха юбилея на православния храм в село Шуменци

Над 100 българи и румънци уважиха юбилея на православния храм в село Шуменци

Регион: Тутракан Категория: Култура Публикувано: Прегледи: 333
Над 100 българи и румънци уважиха юбилея на православния храм в село Шуменци

Православнит храм в тутраканското село Шуменци, носещ името на св. Георги, е сред по-младите си сълбратя в Русенска епархия - граден е в последните години на някогашната Доростоло-Червенска епархия, преди разделеинето й през 2001 г. с решения на Църковно-народния събор.

Над сто души - българи и румънци - от местната мирянска общност начело с отец Михаил и презвитера Калина, както и от други села и градове - вкл. столиците София и Букурещ (сред специалните гости бяха Лука Велчов и Любомир Николов от българската диаспора в северната ни съседка), участваха в едно забележително и незабравимо тържество на духа.

image

Празничната служба проведе митрополит Наум - владика на епархията, заедно с отци от епархията и с певци от Русе. Част от празника бе и уредената от организаторите етнографска изложба, посветена на 80-ата година от Крайовския договор.

Областният управител Ивелин Статев подари на храма смарагдова туя, митрополит Наум - икона, както и знаме на епархията със специален печат - единствено по рода си за местните православни общности, община Тутракан - столове за църквата.

image

С подаръци се отмчетоха и гостите от побратименото на Тутракан село Кирнодж - иконопис "Тайната вечеря" - от тамошния храм, а общинсикят съветник Котоман Релу, който в момента се обучава във Филиал Силистра на Русенския университет - дръжка за хоругва.

Снимки - Тамара Спасова - Тутракан, в. Напредък

image

-------------------

ОЧАКВАМЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ! Ако станете свидетел на инцидент, катастрофа, неправилно паркиране, побой, самозабравил се политик или нещо нередно, което Ви заобикаля - сигнализирайте ни! ВАЖНО! Ако сметнете, че някой е в опасност, първо помогнете или се обадете на тел. 112.

ИЗПРАТИ СИГНАЛ
Коментари
left
right