Мелницата в Гарван ни намигва с очи на сто години

Мелницата в Гарван ни намигва с очи на сто години

Регион: Ситово Категория: Общество Публикувано: Прегледи: 955
Мелницата в Гарван ни намигва с очи на сто години

Мелницата и Добруджанската къща в село Гарван е от 19 век, но през 1919 г. собственикът й Димитър Неков Кудинов, поради това, че там, където е живеел при покачване на нивото на река Дунав селото се "давело", си построява нова къща, заедно с принадлежаща към нея мелница.

Тя била предназначена за мелене на малай от царевица, както и за булгур, необходими на населението от селото. Къщата е в характерен за крайдунавска Добруджа стил.

През 1982 г. наследниците на Димитър Кудинов продават имота на кметство село Гарван и от тогава е общинска собственост.

Със средства на общината е извършен ремонт на къщата и на мелницата с намерението да бъде дом за творческа почивка на културни дейци от областта и страната, но след 1989 година сградата е затворена.

image

През 2006 година е направен частичен ремонт на сградата, а пре з2007 година с активното участие на населението къщата е обзаведена в Гарвански стил, при това само от дарения.

На нейна територия се провежда традиционният Празник на житото и хляба (заедно с празника "Първа жътва" на ЗК "16-и декември") - една проява, доскоро единствена по рода си В Крайдунавска Добруджа.

В двора на къщата е реставрирана стара мелница, задвижвана с немски мотор от 1920 година. Моторът първо е задвижвал шлеп, пътуващ по река Дунав.

През 1990 година с активното участие на Дяко Тонков, Мильо Сертев и младия тогава Добрин Иванов мелницата е пусната като атракция само веднъж, задвижвана с дървени въглища. За целта са се използвали два големи камъка, наричани ромели, а задвижването им е ставало чрез немски мотор.

Всеки желаещ може да посети Добруджанската къща и мелницата към нея в село Гарван. През 2008 година по инициатива на Читалището в село Гарван и с финансовата подкрепа на Фондация "Работилница за граждански инициативи", мелницата е ремонтирана и пусната в движение като атракция за туристи и гости на селото.

image

-------------------

ОЧАКВАМЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ! Ако станете свидетел на инцидент, катастрофа, неправилно паркиране, побой, самозабравил се политик или нещо нередно, което Ви заобикаля - сигнализирайте ни! ВАЖНО! Ако сметнете, че някой е в опасност, първо помогнете или се обадете на тел. 112.

ИЗПРАТИ СИГНАЛ
Коментари
left
right