РЗИ Силистра: 36 са активните случаи на COVID-19 в област Силистра

РЗИ Силистра: 36 са активните случаи на COVID-19 в област Силистра

Регион: Силистра Категория: Здраве Публикувано: Прегледи: 1409
РЗИ Силистра: 36 са активните случаи на COVID-19 в област Силистра

Към 14.10.2020 г. в област Силистра са потвърдени 235 случаи с COVID-19, в т.ч.:

image

За целия период - 185 излекувани в област Силистра; в момента активните случаи са 36 (7 хоспитализирани в МБАЛ Силистра и 29 на домашно лечение); под 14-дневна домашна карантина са 65 души. От м. март насам починалите са 14 (6%).

Положителните тестове са за лица от различни възрастови групи: 32 до 19 г., 157 (20-64 г.) и 46 на и над 65 г. Преобладават семейните огнища (118).

В учебни заведения са възникнали 8 огнища (в Силистра: в три средни училища - ЕГ, ПМГ и СУ "Никола Й. Вапцаров", в три ОУ - "Св. св. Кирил и Методий", "Отец Паисий" и "Иван Вазов"; в Главиница - СУ "Васил Левски"; в Дуловско - СУ с. Паисиево).

Във всички тях е имало или има общо 22 случая с 15 ученици, 5 учители и двама хигиенисти. На този етап в 14-дневна карантина са децата от IVв клас на ОУ "Кирил и Методий" Силистра. Карантинираните преди това ученици вече провеждат присъствени учебни занятия.

Извод: рискът от разпространение на COVID-19 в учебните заведения изисква повишено внимание от учители, родители и ученици, както в учебната, така и в извънучебната среда. От изключителна важност е поведението на споделена отговорност.

Призив: за спазване на дистанция, хигиена и дезинфекция на ръцете; защитени контакти в училище, на улицата и на обществени места, посредством маска, покриваща устата и носа, както и спазване на правилата на т.нар респираторен етикет.

На сайта на РЗИ Силистра в рубриката "Важно за коронавируса" и "Галерии" са публикувани материали за запознаване с изискванията, както дежурен телефон за въпроси и сигнали.

Със споделена отговорност и съпричастност, при спазване на мерките не само в училище и на работното място, но и на всички обществени места, всеки ще реализира своя принос в опазване здравето на околните, близките, възрастните и хората в риск.

д-р Теодора Начева

-------------------

ОЧАКВАМЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ! Ако станете свидетел на инцидент, катастрофа, неправилно паркиране, побой, самозабравил се политик или нещо нередно, което Ви заобикаля - сигнализирайте ни! ВАЖНО! Ако сметнете, че някой е в опасност, първо помогнете или се обадете на тел. 112.

ИЗПРАТИ СИГНАЛКоментари
left
right