Димитровден е!

Димитровден е!

Регион: Силистра Категория: Култура Публикувано: Прегледи: 1390
Димитровден е!

Днес църквата чества Деня на Свети Димитър Солунски, наричан още Чудотворец. Празнуват и всички с името Димитър, Димитра, Митко, Митана и производните им имена, а също строителите в България, на които той е покровител.

Свети Димитър, заедно със Свети Георги са покровители на Добруджа, затова много православни храмове в Доростолска и околните митрополии носят имената им, съобщи протосингелът на Доростолска митрополия отец Добри Чаков. Девет черкви с името на Свети Димитър днес ще посрещат гости и ще готвят курбани. В Калипетрово, Срацимир, Гарван, Межден, Ситово, Цар Асен, Тервел и Кладенци вече са измили големите казани и се готвят за светлото събитие.

Тази сутрин, в 9,00 часа Доростолският митрополит Амвросий в съслужение със силистренски свещеници, ще отслужи Света архиерейска литургия в една от най-красивите и поддържани черкви в епархията - "Свети Димитрий" в село Калипетрово. Както всяка година на храмовия празник ще се стекат стотици миряни, на които ще бъде раздаден традиционният курбан.

Единствено в село Ветрен, където се намира една от най-старите черкви, кръстена на светеца, строена преди повече от 200 години, няма да бъде запалена свещ. Осма година вече строежът на новата сграда е замрял.

Вчера кметът на селото Неделчо Кескинов съобщи, че се е появила светлинка в тунела. Наскоро Светият синод е превел 5 000 лева за продължаване на строителните дейности. Преди две години други 8 000 лева целеви пари, са били дадени за същото. 10 000 лева от продажбата на общински имот в селото, с решение на Общинския съвет били "залъчени" за строителни материали. Така общата сума вече е нараснала на 23 000 лева, с които може да се даде нов старт на възстановяването на ветренската черква. Най-вероятно това ще стане през пролетта, подчерта кметът Кескинов, който е и председател на Сдружението за възстановяване на православния храм в селото. Дотогава, дори и да не е кметски наместник, по новите изборни стандарти, той ще продължи започнатото дело. Богатите жители на китното селце с най-чистия въздух в региона трябва да дадат своята лепта за запазване на духовния храм, смята Кескинов. Според него не е нормално да живееш в къща за стотици хиляди левове, за която плащаш данък 20-30 лева и да не помогнеш на съжителите си.

image

Голямо помощ в начинанието оказва и колегата му Георги Иванов, кмет на село Сребърна, който започна втория си мандат. "Ще събера всички заможни жители на двете села и ще дам 1000 лева от джоба си. Нека някой посмей да даде по-малко от мен", закани се преди време сребърският кмет.

Роден и живял в Солун през 3-ти век, Димитър е назначен от тогавашния римски император Максимиан на висок военен пост. Една от задачите му била да преследва християните, но той прави точно обратното, като приема Христовата вяра. Проповядва я ревностно навсякъде, за което бил осъден от императора на смърт и прободен с копие. Това става точно на днешния 26 октомври през далечната 306 г. Погребан е в малък храм, в който малко по-късно започнали да се случват чудеса. Оказало се, че от мощите му тече благовонно миро, факт, който бързо го прославил, превръщайки го в един от най-почитаните светци.

Увековечен е в редица жития, както и в множество икони и стенописи. Някои от тях го изобразяват като Христов воин, убиващ Антихриста, по подобие на пронизващия змея Свети Георги. В това няма нищо случайно, ако се съди по факта, че в народните представи двамата са смятани за братя. Отново според народа на 26 октомври започва зимата, а ратаите и слугите се освобождават от работа до идването на пролетта. Оттук и другото име на Димитровден - Разпуст, както го наричат в някои райони на страната.

-------------------

ОЧАКВАМЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ! Ако станете свидетел на инцидент, катастрофа, неправилно паркиране, побой, самозабравил се политик или нещо нередно, което Ви заобикаля - сигнализирайте ни! ВАЖНО! Ако сметнете, че някой е в опасност, първо помогнете или се обадете на тел. 112.

ИЗПРАТИ СИГНАЛ
Коментари
left
right