В Силистра - инфоцентър за производители на билки

В Силистра - инфоцентър за производители на билки

Регион: Силистра Категория: Земеделие Публикувано: Прегледи: 2209
В Силистра - инфоцентър за производители на билки

На 26 октомври 2011 г. в Силистра ще бъде открит Информационен център по проекта MedPlaNet - мрежа за сътрудничество между билкопроизводители за подобряване на сравнителните предимства на трансграничната зона Кълъраш - Силистра с цел устойчиво развитие. Откриването е от 9.30 часа. Той се помещава до Дунавския парк на ул. "Москва" № 8, в непосредствена близост до офиса на АРГИ - Силистра, организацията, която го управлява и стопанисва. Центърът предлага информация за лечебните свойства на билките и за тяхното производство в България и Румъния. Двете компютърни места в него предоставят безплатен достъп до Интернет страници с информация за отглеждане, прибиране, сушене и продаване на лечебни растения. Освен това на електронната поща medplanetcentre@abv.bg потребителите могат да отправят свои запитвания и да получат информация и консултации как да стартират свое производство на билки. В допълнение уеб страницата на проекта www.medplanet.dbioro.eu предлага обучителни модули за стартиращи производители на билки. На този етап те са на румънски език, тъй като предимно румънски фермери са заявили желание да ги използват. На телефона на центъра 820-194 може да бъде заявено членство в мрежата MedPlaNet, която обединява билкопроизводители и преработватели на билки и ароматни растения от зоната Силистра - Кълъраш. На събитието ще присъстват български и румънски билкопроизводители от региона Силистра - Кълъраш, както и научни работници от Националния институт за изследване и развитие на биологичните науки и Института за развитие на химията и фармацефтиката в Букурещ. На 27 октомври им предстои среща в Института по органична химия с център по фитохимия на БАН, където ще разговарят с ръководството на института относно новите фитопроекти на ЮНЕСКО и ще разгледат лабораториите за анализ и сертифициране на продукти от билки. В следобедните часове румънските и български участници ще посетят едно от предприятията на СОФАРМА, където технолози и специалисти ще представят възможностите за преработката и реализиране на вторична продукция от билки. Заключителната среща на групата в София е на 28 октомври в Националната служба за съвети в земеделието към Министерството на земеделието и храните. Там билкопроизводители и учени ще бъдат посрещнати от ст.н.с. Биляна Петрова, която ще изнесе лекция на тема: "Производство на биологични билки в България и подпомагане на билкопроизводителите". Проектът MedPlaNet, финансиран по програмата ТГС Румъния - България 2007-2013, стартира през октомври 2010 г. и ще завърши през април 2012 година.

Проектът MedPlaNet се изпълнява от пет партньорски организации, като водещ е Националният институт за изследване и развитие на биологичните науки в Букурещ. От румънска страна участват още два други института, като тяхната основна задача е научно да докажат приложимостта на билкопроизводството за Румъния и по-специално окръг Кълъраш. От българска участват неправителствените организации "Алианс за регионални и граждански инициативи - Силистра" и Фондация "Нов век" - Алфатар, които работят за както за изграждане на сътрудничеството между фермерите и регионалните и местни власти, така и за разпространение на положителния опит в тази сфера. Основните дейности по проекта MedPlaNet са: създаване и развитие на мрежата за сътрудничество, трансфер на ноу-хау от изследователските институти към местните съществуващи и потенциални земеделски производители, конференции относно търговията с местни продукти - медицински и ароматни растения. Старт на инициативата беше даден в края на октомври 2010. В момента текат научните изследвания за приложимостта за отглеждане на билките на граничната територия Кълъраш. Първата промоционална конференция в Силистра се проведе през месец юни 2011. MedPlaNet се финансира от програма ТГС Румъния - България 2007-2013.

-------------------

ОЧАКВАМЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ! Ако станете свидетел на инцидент, катастрофа, неправилно паркиране, побой, самозабравил се политик или нещо нередно, което Ви заобикаля - сигнализирайте ни! ВАЖНО! Ако сметнете, че някой е в опасност, първо помогнете или се обадете на тел. 112.

ИЗПРАТИ СИГНАЛ
Коментари
left
right