РЗИ Силистра: 36 са активните случаи на COVID-19 в област Силистра

РЗИ Силистра: 36 са активните случаи на COVID-19 в област Силистра

Регион: Силистра Категория: Здраве Публикувано: Прегледи: 1352
РЗИ Силистра: 36 са активните случаи на COVID-19 в област Силистра

Към 25.09.2020г. в област Силистра са регистрирани 185 случая на лица с COVID-19, в т.ч.:

image

От общо заразените 185 лица с коронавирус към 25.09.2020 г. излекувани са 136, активните случаи в момента са 36 (от тях 10 са хоспитализирани - в МБАЛ Силистра (8) и в МБАЛ Русе (2), други 26 на домашно лечение. За периода общо 13 (7%) са починалите.

Заразените лица са от различни населени места в областта, като преобладават семейните огнища (96), но са регистрирани 14 огнища в колективи: 3 в учебни заведения (СУ в с. Паисиево, ЕГ и ПМГ в град Силистра), 3 в детски заведения (в Силистра - ДГ "Иглика" ДЯ № 1 "Здравец", ДГ "Нарцис"), 1 социално заведение (ДЦДМУ гр.Силистра), 2 лечебни заведения (МБАЛ Дулово и МБАЛ Силистра) и 5 други (ГПУ-Силистра, Енерго-Про, Туристическо дружество, Доростолска митрополия, Пощенска банка).

На този етап са засегнати 6 паралелки в посочените по-горе 3 учебни заведения с регистрирани 5 положителни проби при ученици и 1 при учител. Под домашна карантина са общо 131 ученици.

Във връзка със започналата учебна година е необходимо съобразяване с предписаните противоепидемични мерки - ползване на лични предпазни средства, провеждане на дезинфекция и спазване на дистанция в учебните заведения.

От изключителна важност е поведението на споделена отговорност от всички - персонал в училищата, деца и родители.

На сайта на Министерство на образованието и на РЗИ Силистра са публикувани въпроси и отговори относно мерките и поведението на родители и деца в условията на COVID-19. На сайта на РЗИ Силистра е разработена рубрика "Важно за коронавируса" и е посочен дежурен телефон за въпроси и сигнали.

Във връзка с динамичната епидемична обстановка от COVID-19 в страната и областта РЗИ Силистра апелира родителите и обществото за отговорно здравно и социално поведение чрез спазване на мерките за използване на лични предпазни средства, физическа дистанция и хигиена.

Необходима е споделена отговорност и съпричастност от всички по отношение спазването на мерките не само в училище и на работното място, но и на всички обществени места, за да има всеки свой принос в опазване на здравето на околните, близките, възрастните и хората в риск.

РЗИ Силистра, д-р Т. Начева

-------------------

ОЧАКВАМЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ! Ако станете свидетел на инцидент, катастрофа, неправилно паркиране, побой, самозабравил се политик или нещо нередно, което Ви заобикаля - сигнализирайте ни! ВАЖНО! Ако сметнете, че някой е в опасност, първо помогнете или се обадете на тел. 112.

ИЗПРАТИ СИГНАЛКоментари
left
right