135 години от първия вестник в Силистренския край

135 години от първия вестник в Силистренския край

Регион: Силистра Категория: Общество Публикувано: Прегледи: 205
135 години от първия вестник в Силистренския край

Наричат 21-ото столетие след Христа "век на информацията", защото е време, в което почти всеки човек в цивилизационния свят казва "без мобилен телефон и интернет не мога".

Респективно без месинджър, електронна поща, вайбър и други актуални форми за виртуално общуване, на практика с целия свят и в реално време.

А само допреди половин век най-бързата информационна обезпеченост на населението ставаше чрез радиото и донякъде през стационарния телефон.

После телевизията влезе във всеки дом, за да се превърне в една от институциите, която осведомява и манипулира аудиторията.

И някак между аудио и видео комуникацията своето естествено развитие имаше добрият стар вестник, другар на всички любознателни люде.

Да си представим колко е бил важен преди 135 години той, Негово Величество мастиленият феномен, когато на 24 септември 1885 г. стартира първият в Крайдунавска Добруджа вестник, наречен "Време".

Според неговия създател Димитър Бъчваров целта му е да разнася "новини, книжовност и литература".

И се завъртват в превратностите в съдбата на града и региона над 60-70 "вестникарски заглавия" за изминалите 13 и половина десетилетия, в които вписваме и румънската окупация, а тогава познайте дали е било възможно добруджанци да издават и съответно да четат вестници на родния си език.

За отбелязване, първият ни вестник се е самоопределил като…ежедневник, но е успял да се изяви само с 10 броя, четим на сайта на Регионална библиотека "Партений Павлович" - Силистра, благодарение на проведена преди години дигитализация на всички известни издания до 1940 г., излизали в Силистра.

Повечето материали в първия ни вестник имат патриотичен характер, макар изданието да обявява, че ще помества всякакви материали: политически, научни-книжовни, литературни.

Ориентацията на вестника ли?: "..колкото до партизанството, ний ще бъдем неутрални - няма да принадлежим нито на тази, нито на онази партия.

Ний ще имаме за начало да възхваляваме добрите и полезните за отечеството ни работи, а ще укоряваме и възненавиждаме злите и съсипателните, които се вършат в ущърб на отечеството ни от която и да било партия".

Знаменателно е, че само 2 седмици по-късно, на 7 октомври, прощъпулник има още един вестник в града - "Телеграф", предназначен "за новини и защита на народните интереси".

Едва 6 броя пуска на пазара издателят му Никола Живков (автор на текста на бъдещия национален химн "Шуми Марица" и съредактор на Христо Ботев), издавал вестник със същото име, но в Русе.

Пак в годината на Съединението на България на бял свят излиза и в. "Зора", съществувал до 24 януари 1887 г.. Определил се е за "ежедневен лист за новини и книжовност". Негови издатели са притежателите на печатница братята Димитър и Георги Иванови.

Впоследствие медийната преса в Силистра запада, за да се възроди за кратко на 1 април 1894 г., когато излиза сигналният брой на първото в България музикално списание "Кавал", дело на чешкия музикант Карел Махан и на издателя Никола Бабачев.

Списанието е определено за "музикален вестник" и излиза в 15 броя до април 1895 г., когато е печатан в Лом. На 18 август с. г. в Силистра излиза от печат и първият брой на в. "Доростол" ("вестник за политика"), издаван от Народна партия чрез местния й клуб.

След него отново има пропуснати цели десетилетия, вкл. и през румънския период, за да разцъфти пресата в Силистра и региона чак след 1990 г., когато започват да излизат истински всекидневници.

Но преди това, след възвръщането на Южна Добруджа, има няколко издания, в социалистическия период от 50-години официоз е в. "Силистренска трибуна", но свои издания с различна периодика имат почти всички общини, както и някои големи предприятия, ТКЗС-та и др.

Днес на вестникарския пазар имаме 3 пъти в седмицата в. "Силистренски бряг", част от всекидневно издание на Медийна група "Бряг" Русе, както и 2 седмичника - "Силистра ПРЕС" и възстановения "Силистренска трибуна".

В град Тутракан, където вестникарската преса е с начало 1887 г., в края на второто десетилетие на 21-ви век излизат 2 седмичника - "Тутракански глас" (негов издател е едноименно СНЦ), който не е прекъсвал от 1962 г. насам, и възстановеният в. "Напредък", (ведомствено издание), наследник на едноименен вестник от началото на миналия век.

През 2010 г. в Художествена галерия в Силистра местното дружество на СБЖ и Регионална библиотека "Партений Павлович" представиха изложба от факсимилета на първи страници на всички запазени от миналото и излизащи до момента вестници, чиито издатели са от Крайдунавска Добруджа.

-------------------

ОЧАКВАМЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ! Ако станете свидетел на инцидент, катастрофа, неправилно паркиране, побой, самозабравил се политик или нещо нередно, което Ви заобикаля - сигнализирайте ни! ВАЖНО! Ако сметнете, че някой е в опасност, първо помогнете или се обадете на тел. 112.

ИЗПРАТИ СИГНАЛ
Коментари
left
right