Ето как отбелязаха празника на Тутракан

Ето как отбелязаха празника на Тутракан

Регион: Тутракан Категория: Общество Публикувано: Прегледи: 327
Ето как отбелязаха празника на Тутракан

На 21 септември беше Празникът на Тутракан! Историята сочи, че на този ден през 1940 година българската армия влиза в града и на практика той е първият освободен български град след сключване на Крайовската спогодба, с която България си връща Южна Добруджа.

А решението на Общинския съвет за Празника е прието през 1993 г.

Празничният ден започна с откриване на Паметна плоча "80 години Свободна Добруджа", последвано от тържествената сесия на Общинския съвет.

image

В залата на Обреден дом, със званието "Почетен гражданин на Тутракан" бе удостоен актьорът Христо Мутафчиев - председател на Съюза на артистите в България.

Със званието "Почетен гражданин на Тутракан" бе удостоена посмъртно Боянка Йонова.

Йонова е родена и израсла в Тутракан.

На 59-годишна възраст, през 2019 г. тя губи битката с рака. В изготвеното от нея завещание тя изрично посочва, че завещава личните си средства - над 130 хиляди лева, на "Дистрикт 2482 - Ротари България".

image

Волята й е тези средства да бъдат използвани за изграждане и поддържане на детска спортна площадка за ролери в парк "Христо Ботев" в Тутракан.

Почетният знак получи сестра й.

За съжаление, и наградата на Общински съвет - Почетен знак "За граждански принос" се дава посмъртно. С нея се удостоява Шенол Молла, който почина внезапно на 12 август на 50-годишна възраст.

Шенол Молла бе три мандата общински съветник, бил е директор на Дирекция "Социално подпомагане" в Тутракан и два пъти уволняван политически от работа - през 2010 и 2020 г., което както всички твърдят е причина за кончината му.

image

В залата присъства семейството на Шенол, а почетният знак бе връчен на сина му.

С Грамота за обществен принос бе награден Кольо Станков, за активната му доброволческа работа по възстановяване на Калевата чешма, автобусна спирка и др.

За своя празник тутраканци бяха поздравени от народния представител Александър Сабанов.

image

Цветан Цветанов - Председател на Евроатлантическия център, също беше гост на тържествената сесия. Освен, че поздрави тутраканци за празника, Цветанов обърна внимание на актуални проблеми.

В залата бяха кметове на общини и председатели на Общински съвети от областите Силистра, Русе, Добрич и Разград, делегация от побратименото румънско селище Кирнодж водена от кмета Иринел Роман и представители на Асоциацията на българите в Румъния заедно с председателя си проф.Лука Велчов.

Поздравителни адреси до Община Тутракан за празника на града са получени от различни държавни и общински институции.

image

Вечерта в градския парк "Христо Ботев" се стекоха стотици тутраканци и техните гости, за да отбележат заедно празника.

Гост на събитието бе президентът на България Румен Радев, който преди това - пред сградата на Община Тутракан, бе посрещнат от кмета-домакин д-р Димитър Стефанов и кмета на Русе - Пенчо Милков.

В празника взе участие представителна част на военноморските сили.

image

Присъстващите бяха поздравени от д-р Димитър Стефанов и от президента Румен Радев.

С минута мълчание и падане на колене гражданите почетоха паметта на загиналите за Майка България.

Пред паметника на загиналите във войните бяха поднесени венци, а президентът лично се поклони пред стелите с изписаните имена.

image

Последва заря и концерт на Национален ансамбъл "Българе".

Тържественото събитие бе уважено от народния представител Александър Сабанов, почетните граждани на Тутракан Стив Харалампиев и д-р Анатолий Кънев, кмета на Каварна Елена Балтаджиева и др.

-------------------

ОЧАКВАМЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ! Ако станете свидетел на инцидент, катастрофа, неправилно паркиране, побой, самозабравил се политик или нещо нередно, което Ви заобикаля - сигнализирайте ни! ВАЖНО! Ако сметнете, че някой е в опасност, първо помогнете или се обадете на тел. 112.

ИЗПРАТИ СИГНАЛ
Коментари
left
right