Гарвански самодейци участват в конкурс за народна носия

Гарвански самодейци участват в конкурс за народна носия

Регион: Ситово Категория: Култура Публикувано: Прегледи: 264
Гарвански самодейци участват в конкурс за народна носия

Женска фолклорна група за автентичен фолклор към НЧ "Димитър Иванов Полянов - 1870", село Гарван, община Ситово, област Силистра - участие в Конкурс за снимка на народна носия "Букет от народности" под №366.

Целият комплект облекло на едновремешната Гарванка се състои от риза, фуста, фота, елек и терлици.

РИЗА- Тя се шие от домашно тъкано платно и се крои от цели платове, като около врата се поставя шивица или парче кадифе.

На гърдите и гърба има платка украсена също със шивица или пък нашита. Отпред е с пазва. Ризата е дълга и при опасването на фустата и фотата се изтегля в кръста по цялата талия във вид на пазва.

Ръкавите са от тъкан биринджучин плат, който от горната страна на ръкава е надплетен с една кука в червено и бяло или в черно и бяло. Те са дълги и в долната си част са надплетени с игли/ дантела около 10 см./.

При обличане се подгъват вътрешно така ,че дантелата да дойде по- нагоре и да се вижда.

ФУСТА - Тя е ушита от тъкан вълнен плат, който се съединява само с един шев, предимно в червен цвят. След като се изтъче се боядисва, прави му се лусто с тапетчета/ форма във вид на листенца/. Тя е много широка с учукур в кръста.

Шева идва винаги отпред и се закрива след като се постави фотата.

ФОТАТА - Тя е също домашно изтъкана с домашно изпредена прежда. Състои се от два плата с орнаментални бордюри от двете страни. В средата се откроява поле изпълнено с ивички предимно в бяло и червено. Фотата при нас, в повечето случаи е червена, среща се и черва.

В орнаментите преобладават наситени цветове. Напреки на плата се поставят дантели със ширитчета и флутори и по двата вертикални края на фотата. Отпред фотата се набира с учукури.

ЕЛЕК- Елека е ушит от кусуйко кадифе- зелено, лилаво, синьо, кафяво, вишнево е шарено. Украсено е с гайтани и флутори. Направен е с подплата, широко отворено, копчее се отпред с гегени копчета. Къс е.

Този елек се е носел през топлите дни, по време на празници и неделен ден на хорото.

БАЙРИШ - Байриша /забрадката/ е от крепсолин с дантела. Връзват се краищата горе на главата като се оформя нещо подобно на гребен на петел.

-------------------

ОЧАКВАМЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ! Ако станете свидетел на инцидент, катастрофа, неправилно паркиране, побой, самозабравил се политик или нещо нередно, което Ви заобикаля - сигнализирайте ни! ВАЖНО! Ако сметнете, че някой е в опасност, първо помогнете или се обадете на тел. 112.

ИЗПРАТИ СИГНАЛ
Коментари
left
right