В ход е подготовката за четири събития в област Силистра за годишнината от Крайовския договор

В ход е подготовката за четири събития в област Силистра за годишнината от Крайовския договор

Регион: Силистра Категория: Общество Публикувано: Прегледи: 631
В ход е подготовката за четири събития в област Силистра за годишнината от Крайовския договор

На 28 септември 2020 г. от 17 ч. в пространството пред Регионална библиотека Силистра предстои паметна среща на тема "Изпълненият дълг към една премълчана истина" по повод 80-годишнината от Крайовския договор, възвърнал Южна Добруджа към Отечеството.

В нея са поканени да участват творци от област Силистра и от страната, издали книги - спомени, художествени произведения, албуми и др., отнасящи се до съдбата на Добруджа.

Също за размяната на население между България и Румъния, както и редица краеведчески разработки за различни населени места от Крайдунавска Добруджа.

Организатор на събитието е Регионална библиотека "Партений Павлович" Силистра, а срещата се провежда със съдействието на Областна администрация Силистра.

Ще бъдат представени и паметниците, посветени на борбата за свободата на Добруджа, както и изложба по темата с постери, подготвена от Държавен архив Силистра. С мини ревю на народни костюми ще бъдат показани акценти от носиите на северно- и южнодобруджанци.

Също в Силистра, но на 29 септември, е откриването на Осма филателна изложба "Добруджа 2020", дело на Филателно дружество "Димитър Дончев", заедно с община Силистра, Областна пощенска станция, Регионална библиотека "Партений Павлович" - домакин на събитието, и Държавен архив Силистра.

В нея с разнообразни по съдържание експозиции ще участват 12 филателисти от Силистра, Варна и Добрич.

В два последователни дни - на 29 и 30 септември, съответно в Тутракан и в Добрич е Националната научна конференция "Българската и международната общественост за Добруджанския въпрос. Нови документи, нови прочити, нови тези", с участници от България и на двама от Русия.

Междувременно в Дунавски парк Тутракан вече е подредена изложба на тема "80 години от възвръщането на Южна Добруджа". Мобилната експозиция проследява процеса на възвръщане на Южна Добруджа към България през 1940 година.

Както посрещането и настаняването на български преселници от Северна Добруджа. Изложбата е реализирана с финансовата помощ на Министерството на културата.

Фотодокументално с черно-бели фотографии, факсимилета на документи и архивни вестници, са представени подписването на Крайовския договор, администрирането на новоприсъединените земи, посрещането на българските войски в Тутракан, Балчик, Добрич, Каварна и Силистра.

Научен център "Св. Дазий Доростолски", Катедра по филологически и природни науки и Учебно-изследователска лаборатория по културно- историческо наследство при Филиал Силистра на Русенски университет "Ангел Кънчев" ще проведат научно събитие на 1 октомври т.г. в Силистра.

То е под формата на Академична кръгла маса на тема "Златна Добруджа - мит и реалност". Участващите доклади са предвидени за публикация в 12-ата книга от поредицата "Известия на Научен център "Св. Дазий Доростолски".

Научният форум ще бъде посветен на няколко годишнини: посветено на 80-ата година от Крайовския мирен договор от 1940 г., възвърнал Южна Добруджа към майката родина България; 75 г. Русенски университет, чийто юбилей предстои през м. ноември на настоящата година; 130 години педагогическо образование в Силистра и 140 години от рождението на Йордан Йовков.

-------------------

ОЧАКВАМЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ! Ако станете свидетел на инцидент, катастрофа, неправилно паркиране, побой, самозабравил се политик или нещо нередно, което Ви заобикаля - сигнализирайте ни! ВАЖНО! Ако сметнете, че някой е в опасност, първо помогнете или се обадете на тел. 112.

ИЗПРАТИ СИГНАЛ
Коментари
FOODMARK Delivery Sticky