Силистра - градът край реката от райския извор

Силистра - градът край реката от райския извор

Регион: Силистра Категория: Култура Публикувано: Прегледи: 284
Силистра - градът край реката от райския извор

Отмина поредният Празник на град Силистра, чиято програма бе в рамките на програмата "Европейски дни на наследството". Силистра е център на древна християнска епархия, известна със своите доростолски мъченици, които е уважително споменаваме на голям празник, какъвто е Кръстовден.

В продължение на векове, независимо от всички житейски предизвикателства, тук е кипял икономически живот, развивани са духовност и култура.

Само допреди няколко десетилетия е имало и постоянен военен гарнизон тук край Дунав, една от реките, както посочи наскоро изследовател на миналото, чието начало е райският извор.

Днешна Силистра е на картата на света от близо 20 века - още от времето на римляните - за тях тукашната крепост е била важна сред близо 150 населени места, пътни станции и лагери на легиони, от които 52 са на територията на съвременна България.

За 8 се казва, че са били белязани със специални графични знаци, а един от тях е бил отреден за Дуросторум.

Негов наследник е яката старобългарска крепост "Дръстър", а след нея и град Силистра, който е имал нелека съдба през немалка част от миналия и по-миналия векове.

На част от нейните съдбини бе посветено откриването на плочата в чест на 80-ата година от Крайовския договор, върнал през есента на 1940 г. Силистра и цяла Южна Добруджа към Отечеството.

Знаменателно е, че в рамките на два месеца в областта имаме общо три нови паметника на същата тема, дело на признателните поколения - другите два са в Старо село, Тутраканско, и в село Ситово, което е център на община.

Поредното откриване на паметна плоча във връзка с Крайовския договор е по случай празника на град Тутракан - 21 септември (освещаването е в 9,30 ч. и с него започват събитията през деня с кулминация в 21 ч. когато е тържествената вечерна проверка със заря - прелюдия към спектакъла на НФА "Българе").

Така вече в 15 града и села в Крайдунавска Добруджа има над 30 паметника, барелефи и плочи с надписи, които е добре да посещаваме на всеки празник, за да си спомняме за геройствата на нашите предци, вярвали в бъдещето на своя роден край като българска територия.

По неотдавнашна традиция изявени наши съграждани получиха заслужено признание за свои действия, постъпки и последователно поведение в името на обществото.

Поредният подарък на проф. Иван Гаврилов - спектакъл на Национален ансамбъл "Българе", бе заслужена награда на всички силистренци и гости на града, които на 14 септември бяха на площад "Свобода".

-------------------

ОЧАКВАМЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ! Ако станете свидетел на инцидент, катастрофа, неправилно паркиране, побой, самозабравил се политик или нещо нередно, което Ви заобикаля - сигнализирайте ни! ВАЖНО! Ако сметнете, че някой е в опасност, първо помогнете или се обадете на тел. 112.

ИЗПРАТИ СИГНАЛКоментари
left
right