Музеят в Тутракан със специално издание за 80-ата година на Крайовския договор

Музеят в Тутракан със специално издание за 80-ата година на Крайовския договор

Регион: Тутракан Категория: Култура Публикувано: Прегледи: 118
Музеят в Тутракан със специално издание за 80-ата година на Крайовския договор

От печат излезе юбилеен вестник "80 години СВОБОДНА ДОБРУДЖА", посветен на подписването на Крайовския договор и възвръщането на Южна Добруджа към България, разбираме от профила на Исторически Музей Тутраканв социалните мрежи.

Свои изследвания по темата представят акад. Георги Марков, проф. Антонина Кузманова (бел. ред.-материал от нея има и в броя от тази седмица на в. Тутракански глас), проф. Тодор Петров, както и научни работници, и музейни специалисти от добруджанските музеи.

Неговите страници ще ви развълнуват с лични родови истории и спомени, свързани с преселението на севернодобруджанци през 1940 г. Във вестника са публикувани още архивни и съвременни фотографии, архивни пощенски картички, факсимилета на документи и др.

image

Повече информация може да получите в администрацията на Исторически музей Тутракан или на тел. 0866/61345. Изданието е реализирано с финансовата подкрепа на Министерството на културата".

Междувременно във Facebook две свои статии тиражира доц. д-р Румен Липчев - дългогодишен музеен специалист в РИМ Силистра - едната е за ДРО и ВДРО, а другата за видния деец на ВДРО Аспарух Айдемирски.

В края на м. август представители на Силистра и Тутракан участваха във форум "Българско наследство" в Балчик, вкл. в панел за Добруджа, посветен също на годишнината от Крайовския договор.

В Тутракан и в Силистра предстоят общо 3 събития по темата в края на м. септември и в началото на м. октомври. Нов паметник, посветен на договора, бе открит в село Ситово, а паметна плоча с подобно съдържание предстои да бъде осветена на 14 септември в Силистра.

-------------------

ОЧАКВАМЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ! Ако станете свидетел на инцидент, катастрофа, неправилно паркиране, побой, самозабравил се политик или нещо нередно, което Ви заобикаля - сигнализирайте ни! ВАЖНО! Ако сметнете, че някой е в опасност, първо помогнете или се обадете на тел. 112.

ИЗПРАТИ СИГНАЛКоментари
left
right