Среща с етнографско съдържание в село Шуменци

Среща с етнографско съдържание в село Шуменци

Регион: Тутракан Категория: Култура Публикувано: Прегледи: 209
Среща с етнографско съдържание в село Шуменци

Незабравима среща бе проведена тези дни в дома в село Шуменци на фолклористката Калина Михайлова с нейната специална гостенка - д-р Надие Карагьозова, която е от Бисерци, Разградско. Двете дами участваха наскоро в 6-ото издание на Форум "Българско наследство" в Балчик.

Карагьозова-Нади е позната в общественото пространство, защото е автор на публикации в разградския вестник "Екип 7", както и като секретар в Кубрат на Местна комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни.

image

Докторската й титла е на тема "Организация и управление на информационните процеси" и е защитена в УНИБИТ София.

Достатъчен повод на сайта www.ekip7.bg за нея да прочетем, че е "...една жена от Лудогорието, превърнала в своя мисия това да учи новото поколение на доброта, толерантност и обич към другия", поради което неведнъж е номинирана в различни класации, получавала е и награди за всеотдайната си работа".

image

Гостуването й е като при колежка - Калина Михайлова е била учителка в миналото, но и като при човек, който може да покаже пред "свои хора" чудесната си колекция от носии, вкл. шедьоври от севернодобруджанската етнографска българска област, чийто наследник на традиции е самата тя. Добра възможност всеки, който има усет към носията, да се възползва от възможността да я облече и да се снима за спомен.

Носиите на Калина Михайлова са показвани на ревюта в Брюксел, Русе, Силистра (по покана на Ротари клуб и в представяне на книга на етнолога д-р Йордан Касабов), в Балчик, Тутракан и др.

image

-------------------

ОЧАКВАМЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ! Ако станете свидетел на инцидент, катастрофа, неправилно паркиране, побой, самозабравил се политик или нещо нередно, което Ви заобикаля - сигнализирайте ни! ВАЖНО! Ако сметнете, че някой е в опасност, първо помогнете или се обадете на тел. 112.

ИЗПРАТИ СИГНАЛКоментари
left
right