Памет за героите от Тутраканската епопея и Съединението на България

Памет за героите от Тутраканската епопея и Съединението на България

Регион: Тутракан Категория: Култура Публикувано: Прегледи: 114
Памет за героите от Тутраканската епопея и Съединението на България

Всяка първа неделя от м.септември, в Мемориален комплекс "Военна гробница - 1916 г." край тутраканското село Шуменци, се провежда Национален събор-възпоменание в памет на загиналите в битката за Тутракан и освобождението на Добруджа през Първата световна война, която е наречена Тутраканска епопея.

Тази година се навършват 104 години от тази славна битка и честването съвпадна с големия български празник - Съединението на Княжество България с Източна Румелия.

В битката за Тутраканската крепост през 1916 г. са загинали над 10 хиляди войници и офицери - българи, германци и румънци.

Мемориалният комплекс край Тутракан е най-голямото военно гробище в България.

На обелиска в памет на героите на 4 езика - български, румънски, немски и арабски е записано: "Чест и слава на тия, които са знаили да мрат геройски за техното Отечество".

Историята сочи, че на 1 септември 1916 г. Царство България обявява война на Кралство Румъния, за да си върне загубените територии.

Българите изпращат 3-та българска армия начело с ген. Стефан Тошев в състав - 4-та Преславска пехотна дивизия, 1-ва бригада от 1-ва Софийска дивизия, Дунавският българо-германски отряд и придадените им части под общото командване на началника на 4-та Преславска дивизия генерал-майор Пантелей Киселов.

Съюзници на румънците са Руската империя и сърбо-хърватски доброволци. Бойните действия започват с успешна кавалерийска операция под командването на ген. Иван Колев, при която е защитен фланга на щурмуващите Тутракан българските части и е предотвратено пристигането на румънски подкрепления.

Атаката започва точно в 6:30 сутринта на 5 септември. Час по-късно е забелязано отстъпление на румънски войници от фортове 5 и 6.

Сутринта на 6 септември, в 4:40, българската артилерия открива огън. След това започва масирана атака от всички страни и крепостта е превзета.

Днес, много граждани, близки и потомци на загиналите в Тутраканската епопея от цяла България се събраха да отдадат почитта и признанието си към героизма им и да се поздравят за Съединението.

Най-напред епископ Тихон Тивериополски - представител на Русенския митрополит Наум и ставрофорен иконом Илия Тонков отслужиха заупокойна панихида за загиналите пред фортовете на Тутраканската крепост, след което кметът на община Тутракан д-р Димитър Стефанов припомни част от историческите моменти и поздрави присъстващите.

Почетният гражданин на Тутракан д-р Анатолий Кънев от КПД "Родно Лудогорие", организатор на похода "По стъпките на четата на Таньо войвода", поздрави кмета д-р Стефанов и Стив Харалампиев, който също е почетен гражданин на крайдунавския град, за патриотизма им да съдействат и пазят това историческо място.

Стив Харалампиев е основният дарител за построяването на параклис "Св.Георги Победоносец" в Мемориала.

На паметното събитие присъстваха народният представител Стоян Мирчев, Радослав Симеонов - гл.експерт "Военни паметници и военно-патриотично възпитание" в Министерство на отбраната, областният управител на област Силистра Ивелин Статев, зам.-областният управител Илиян Великов, капитан I ранг Николай Николов от Военноморските сили, Елена Балтаджиева - кмет на община Каварна, полк. от запаса Трифон Трифонов - бивш командир на 45-та армейска артилерийска бригада в Търговище, още носеща името Тутраканска и настоящ зам.-кмет на община Попово, полк.Ивайло Александров - началник на военно окръжие-Силистра, подполк. от резерва Димитър Трендафилов - зам.-председател на Общински съвет-Силистра, полковник от резерва - Ремус Маковей - председател на Асоциация "Култ към героите" - гр.Констанца, Румъния, Аурелиан Котобан - от побратимената на Тутракан румънска община Кирнодж и Кристиан Крачун - председател на Асоциацията на ветераните в гр.Констанца, Румъния.

Във възпоменанието участваха Представителна част на Военноморските сили, Родолюбив комитет "Канъ Крумъ Страшний" - гр. Шумен и НД "Традиция" - гр. Силистра.

За активна военно-патриотична и родолюбива дейност Галина Дойчева от НД "Традиция" - гр. Силистра бе отличена от Министъра на отбрана Красимир Каракачанов с Грамота и юбилеен медал "100 години от Първата световна война".

Наградата й връчи кметът на Тутракан д-р Димитър Стефанов.

С минута мълчание и поднасяне на венци и цветя от името на различни институции, политически партии и граждани пред обелиска в Мемориала завърши съборът-възпоменание.

А ден преди днешното събитие, т.е. вчера - паметта на загиналите бе почетена от делегация от побратименото румънско селище Кирнодж водена от кмета Иринел Роман. В Мемориалния комплекс бяха поднесени венци и отслужена панихида от румънски свещеници.

-------------------

ОЧАКВАМЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ! Ако станете свидетел на инцидент, катастрофа, неправилно паркиране, побой, самозабравил се политик или нещо нередно, което Ви заобикаля - сигнализирайте ни! ВАЖНО! Ако сметнете, че някой е в опасност, първо помогнете или се обадете на тел. 112.

ИЗПРАТИ СИГНАЛ
Коментари
left
right