В Ситово посвещават паметник на годишнината от Крайовския договор

В Ситово посвещават паметник на годишнината от Крайовския договор

Регион: Ситово Категория: Култура Публикувано: Прегледи: 226
В Ситово посвещават паметник на годишнината от Крайовския договор

В понеделник от 11 ч. в село Ситово, Силистренско, предстои откриване на още един паметник, свързан със съдбата на Добруджа. Той е посветен на 80-ата година от подписването на Крайовския договор, възвърнал по мирен път и с размяна на население Южна Добруджа към майката родина България.

Подобен паметник наскоро бе открит в село Старо село, а на 14 септември предстои откриване на паметна плоча и в Силистра в района на сградата, наричана Бизнесинкубатора (с решение на Общински съвет).

В община Ситово тематична паметност, свързана с Добруджа, има още в село Попина - плоча с надпис в чест на Никола Енчев Великов-Керенски - деец на ДРО.

В 15 населени места в областта са близо 30-те паметника в памет на мъченици и жертви, на дейци на ДРО и на личности, свързани с борбата за свободата на Добруджа, Сребърския процес, Добруджанския фронт и др. събития през миналия век.

Междувременно няколко дни преди отбелязването на 80 годишнината от освобождението на Южна Добруджа и връщането й в пределите на Отечеството след румънската окупация, един голям родолюбец - проф. Иван Гаврилов от София инициира преиздаването на Народописната карта на Южна Добруджа от академик Стоян Романски от 1915 г.

Това разбираме от Интернет от д-р Стефан Пейков, член учредител на Българска картографска асоциация.

Картата е в М 1:200 000 и е отпечатана в размери 90/60 см, какъвто е оригинала. Тя е наричана етнографска, но всъщност е един безупречен статистически документ отразяващ всички населяващи областта народности - общо 11, но основно българи и местни турци.

-------------------

ОЧАКВАМЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ! Ако станете свидетел на инцидент, катастрофа, неправилно паркиране, побой, самозабравил се политик или нещо нередно, което Ви заобикаля - сигнализирайте ни! ВАЖНО! Ако сметнете, че някой е в опасност, първо помогнете или се обадете на тел. 112.

ИЗПРАТИ СИГНАЛКоментари
left
right