Силистра на карта сред 52 римски селища в днешните български земи

Силистра на карта сред 52 римски селища в днешните български земи

Регион: Силистра Категория: Култура Публикувано: Прегледи: 3493
Силистра на карта сред 52 римски селища в днешните български земи

От близо 150 населени места, пътни станции и лагери на легиони, посочени в свитъка, 52 са на територията на съвременна България, от които 8 са със специални графични знаци:

Escus - Гиген, Nove - Свищов, Philipopolis - Пловдив, Durostero - Силистра, Odessos - Варна, Ancialis - Поморие, Templo Iovis - Обзор, Aquis calidis- Банево (Бургаско), четем в профила в социалните мрежи на Тодор Мичайлов.

Посочени са всички големи реки, включително тези на българска територия: Искър, Марица, Тунджа. За Дон е посочено: "Река Танаис, която разделя Азия и Европа", а за Нигер е отбелязано: "Река, която някои наричат Грин, други Нил, защото се смята, че водите й минават под земите на етиопците до езерото Нил".

Има и голямо езеро (Lacus Tritonum) под Джабал Ахдар (Зелената планина в Либия), което не може да бъде локализирано, но това митично езеро се среща в творби на антични автори, както и в легендата за аргонавтите.

В свитъка може да се види и границата между Картаген и Кирена, белязана с Филеновите алтари. Наименованието им идва от двама братя-картагенци, които, според легендите, се съгласили да се принесат в жертва, за да се установи справедлива граница между двата известни града.

Поради сериозната деформация на картата в посока Север-Юг Черно море е показано силно разтеглено и успоредно на Дунав, но край него са отбелязани всички български градове по крайбрежието, разположени върху Via Pontica ( 151 римски мили на българска територия ): Калиакра, Каварна, Балчик, Варна, Долни Близнак), Обзор, Несебър, Поморие, Созопол, Приморско, Ахтопол.

В този свитък са и продълженията на Диагоналния и Крайдунавския път. Има отбелязани и важни локални пътища. Такива са пътят от Одесос през Марцианопол към Никополис ад Иструм, Мелта (Ловеч), който е продължавал до Монтана.

Дуросторум (Силистра) пък се свързвал с Марцианопол, след което се отправял към морето. Друг път, който е посочен на картата, е от Филипопол за Августа Траяна (Стара Загора) през Кабиле (до Ямбол) към Анхиало на Черно море.

На показаната карта са посочени пътищата и имената на селищата както са отбелязани на Певтингеровата карта.

-------------------

ОЧАКВАМЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ! Ако станете свидетел на инцидент, катастрофа, неправилно паркиране, побой, самозабравил се политик или нещо нередно, което Ви заобикаля - сигнализирайте ни! ВАЖНО! Ако сметнете, че някой е в опасност, първо помогнете или се обадете на тел. 112.

ИЗПРАТИ СИГНАЛКоментари
left
right