БОЙКО БОРИСОВ: Време е за рестарт на държавата! Ще искаме Велико народно събрание, внасяме нова Конституция

БОЙКО БОРИСОВ: Време е за рестарт на държавата! Ще искаме Велико народно събрание, внасяме нова Конституция

Регион: България Категория: Политика Публикувано: Прегледи: 1236

Избори за Велико народно събрание, нова Конституция и нова структура на съдебната власт - това предлага ГЕРБ. В обръщение към нацията премиерът Бойко Борисов обяви, че ще се оттегли в момента, в който парламентът вземе решение за свикване на ВНС.

Акцентите в проекта за нов основен закон са предимно в областта на съдебната система.

ГЕРБ ще внесе проект за нова Конституция, свикват Велико народно събрание

"ГЕРБ ще внесе проект за нова Конституция на Република България. Предлагам свикване на Велико народно събрание", заяви премиерът на страната Бойко Борисов в извънредно видеобръщение. Преди дни премиерът заяви, че е време за решения.

"Време е за отговорност и решителност! Време е не само за смяна на политическата система, а за рестарт на държавата. Необходимостта от рестартиране на политическия модел не може повече да се отлага във времето. Едниството, държавността и стабилността на страната за мен не са просто думи - те са основата, от която съм тръгнал за всяко свое решение", казва премиерът.

По думите му новата Конституция ще защити основните принципи нашето съвремие.

"В момента, в който Народното събрание вземе решение да се произведат избори за Велико народно събрание съгласно чл. 160 на Конституцията, аз ще се оттегля от поста на министър-председател в същия ден", анонсира Борисов.

Какви са промените

Новият проект за Конституция предвижда народните представители да бъдат намалени от 240 на 120 души. При ВНС броят на депутатите да бъде намален от 400 на 280 души.

Новата Конституция ще прекрати и Висшия съдебен съвет и ще предложи създаването на Съдебен съвет на съдиите и на Съдебен съвет на прокурорите. Двата съвета ще решават отделно кадровите въпроси, които са свързани със съдиите, от една страна и прокурорите и следователите от друга.

Членовете на Съдебния съвет ще бъдат седем от професионалната общност и шест, избрани от Народното събрание.

Мандатът на ВКС, на ВАС и на главния прокурор ще бъдат пет години.

Ще се ограничат правомощията на министъра на правосъдието само до това да предлага проекти за бюджети на съответните органи.

Съветите на съдиите и прокурорите ще създават отделни инспекторати. От партията ще предложат също въвеждането на институтът за индивидуална конституционна жалба.

Откраднаха протеста на хората

В началото на пространната си реч Борисов прави анализ на постигнатото до момента, като отбелязва, че то се е оказало недостатъчно.

"След години на атаки от несистемни и провалени политически играчи, хули и фалшиви новини, ерозира доверието в институциите. Появи се естественият бунт на младите хора. Олигарси, обединени заради засегнати икономически интереси, провалени фигури, неуспели да катализират политическите и финансовите си амбиции, неосъществени политици, загубили отдавна обществена подкрепа, се опитаха да превземат този бунт на младите. Опитаха се да взривят реда в страната. С парадоксален по заряд език на омразата, тези хора им измъкнаха протеста", заяви Борисов.

Той нападна президента, който според него "умишлено подклаждаше напрежение между институциите, стигна дотам да изправи български граждани срещу български граждани (…) Така се превърна и затвърди като фигурант и слуга на олигархията."

Според Борисов пълният блокаж на държавата не се е случил, "защото разрушителният революционен реваншизъм не е в природата на българина".

"Всичко е в ръцете на младите. Аз уважавам техния бунт. Те все още имат шанс да създадат ново, легитимно, демократично движение и ново поколение политически лидери с демократична представа за България. Време е младите хора да осъзнаят историческата си мисия и тежкия път, по който ще предложа заедно да поемем", казва премиерът.

"Това са нещата, които хората искат и очакват от години. Тези предложения ще увеличат ролята и доверието в политическото представителство, ще изчезнат депутатите-анонимници", коментира премиера Борисов.

Според Борисов до този момент правителството е изпълнило своите ангажименти - гарантира икономически растеж, стабилни финанси, рекордно нисък външен дълг, подобрена инфраструктура с невиждани досега мащаби, стартиране на големи енергийни проекти.

"Това правителство продължава да води страната през пандемията с минимум щети", допълва още Борисов.

Той изтъква успехите на властта в справянето с контрабандата на цигари, както и договорените инвестиции на стойност близо 60 млрд. лева.

"Това правителство убеди европейските ни партньори да ни приемат в най-вътрешния кръг на европейска интеграция - Еврозоната и Банковия съюз", допълва Борисов.

Той определи Великото народно събрание като уникална възможност, която не само да рестартира демокрацията ни, но и това да се случи в режим на максимално политическо представителство. "Ще настояваме от всичките 400 народни представители в него, 200 да бъдат избрани пропорционално, а останалите 200 да бъдат избрани мажоритарно", допълва той.

-------------------

ОЧАКВАМЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ! Ако станете свидетел на инцидент, катастрофа, неправилно паркиране, побой, самозабравил се политик или нещо нередно, което Ви заобикаля - сигнализирайте ни! ВАЖНО! Ако сметнете, че някой е в опасност, първо помогнете или се обадете на тел. 112.

ИЗПРАТИ СИГНАЛ
Коментари
left
right