Библиотеката в Силистра представя две родолюбиви книги на автори от село Проф. Иширково

Библиотеката в Силистра представя две родолюбиви книги на автори от село Проф. Иширково

Регион: Силистра Категория: Общество Публикувано: Прегледи: 428
Библиотеката в Силистра представя две родолюбиви книги на автори от село Проф. Иширково

Поредни издания на две народолюбиви книги - на Господин Великов за родното му село Проф. Иширково (автор на над 10 книги, включително за знакови родове от област Силистра), и на сборника с 350 песни, събрани от самодейката Елена Койчева.

Първо по рода си обаче е съвместното им представяне като семеен авторски дует - на краевед и народна певица - фолклористка. Тяхна дъщеря е Йонка Господинова, дългогодишен организатор на уникалния конкурс за рисунки "Слънчеви руни".

Община Силистра и Регионална библиотека са организатори на представянето на 12 август от 17 ч. - на открито пред сгредата на храма на книгата в крайдунавския град.

В силистренското село Проф. Иширково преди 6 години бе проведено мило тържество във връзка с юбилея - 80 години, на местния краевед, писател и общественик Господин Великов. Кметството и НЧ "Пробуда" бяха в основата на тържеството.

image

Към повода за празник съпричастни тогава станаха Министерство на културата и община Силистра.

През 2014 година с докладна записка в Общински съвет Силистра бе внесено предложение за номинация на Господин Великов с отличие за неговия родолюбив и съзидателен труд, както и за изключителен принос при съхраняване на родовата памет и духовните традиции.

Общинските съветници единодушно гласуваха положително и г-н Великов получи своята награда.

За своя труд и творческа дейност той е носител на редица национални отличия за постиженията си като краевед, историк, историограф и будител в съвремието ни. Носител е на орден "Св. св. Кирил и Методий"- трета степен, на медали "Сто години от Освобождението на България от османско робство" и "1300 г. България" (за педагогическа дейност).

Бащата на Господин Великов - Велико Нейков, в миналото е дългогодишен кмет на село Професор Иширково. По негово време в селото се изграждат административни и обществени сгради, както и много нови къщи.

-------------------

ОЧАКВАМЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ! Ако станете свидетел на инцидент, катастрофа, неправилно паркиране, побой, самозабравил се политик или нещо нередно, което Ви заобикаля - сигнализирайте ни! ВАЖНО! Ако сметнете, че някой е в опасност, първо помогнете или се обадете на тел. 112.

ИЗПРАТИ СИГНАЛКоментари
left
right