Библиотечно списание споделя опит от Силистра

Библиотечно списание споделя опит от Силистра

Регион: Силистра Категория: Общество Публикувано: Прегледи: 159
Библиотечно списание споделя опит от Силистра

Излезе новият брой на списание "Библиотека" - издание за Библиотечни и информационни науки, книгознание и литературна история на Национална библиотека "Св. св. Кирил и Методий", разбираме от страницата в социалната мрежа на силистренската библиотека. Основна тема на броя е:

"COVID - 19: отговорът на библиотеките". Специалисти споделят своя опит, проблеми и предизвикателства при предоставяне на дистанционни услуги за потребителите в карантинния период.

Работата на Регионална библиотека Силистра в условията на онлайн обслужване представя Галина Раева, която е главен библиотекар. Нейната статия е за работата на библиотеката в крайдунавския град в условията на извънредно положение.

В нея е подчертана необходимостта от цялостен и бърз преход към дистанционно обслужване по време на пандемията.

Авторката посочва възможностите, приложени от силистренските библиотекари, както и разнообразните онлайн услуги на сайта на библиотеката - библиографско търсене във фондовете на библиотеката, онлайн презапис, запазване на литература и други.

Регионална библиотека Силистра винаги е била полезна на силистренци с актуалната обществено-полезна информация.

По време на социалната изолация библиотечните специалисти са положили усилия да споделят информация за промяна в данъчни срокове, за начина на работа на различни институции и магазини, както и за медицински услуги.

Силистренските библиотекари са публикували онлайн разнообразни образователни, информационни и развлекателни материали, линкове, е-адреси.

Статията разглежда и многото библиотечни услуги за децата на Силистра - какви книги да изтеглят безплатно, какви игри, свързани с книгите да играят у дома, материали за разпечатване и оцветяване.

Във фейсбук страниците на библиотеката са споделяни снимки от проявата "Маратон на четенето", проведена тази година онлайн, драматизации на приказки, идеи за великденска украса.

Раева посочва, че един от изводите е свързан с необходимостта от гъвкавост и бързина при работа в новата ситуация. Много важна е екипната работа и съпричастността на всички библиотекари в търсене на най-добри начини за обслужване в дистанционен режим.

В заключение се посочва, че с проява на въображение и с взаимна подкрепа гражданите на Силистра могат да преодолеят трудната ситуация.

-------------------

ОЧАКВАМЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ! Ако станете свидетел на инцидент, катастрофа, неправилно паркиране, побой, самозабравил се политик или нещо нередно, което Ви заобикаля - сигнализирайте ни! ВАЖНО! Ако сметнете, че някой е в опасност, първо помогнете или се обадете на тел. 112.

ИЗПРАТИ СИГНАЛКоментари
left
right