10-те години давност за дълговете на физически лица минаха на първо четене

10-те години давност за дълговете на физически лица минаха на първо четене

Регион: България Категория: Общество Публикувано: Прегледи: 1015
10-те години давност за дълговете на физически лица минаха на първо четене

10-годишна абсолютна давност да има за събиране на дълговете от физическите лица, които не са регистрирани като еднолични търговци.

Това решиха депутатите на първо четене с промени в Закона за задълженията и договорите. Текстът беше подкрепен с 87 гласа "за" 0 "против" и "въздържал се".

С въвеждането на 10-годишна абсолютна погасителна давност няма да се промени действащият режим за 3- и 5-годишна давност и длъжниците ще могат да се възползват от нея.

След приключване на тези 10 години кредиторите няма да имат право на претенция да искат събиране на вземане.

Промените бяха внесени на 25 юни от ГЕРБ и Обединените патриоти. Според тях, по този начин се слага край на "вечните длъжници".

Вносителите смятат, че тези промени са необходими, защото България е единствената държава членка на Европейския съюз, която не е въвела абсолютна погасителна давност за задължения на граждани или процедури за потребителска несъстоятелност.

-------------------

ОЧАКВАМЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ! Ако станете свидетел на инцидент, катастрофа, неправилно паркиране, побой, самозабравил се политик или нещо нередно, което Ви заобикаля - сигнализирайте ни! ВАЖНО! Ако сметнете, че някой е в опасност, първо помогнете или се обадете на тел. 112.

ИЗПРАТИ СИГНАЛ
Коментари
left
right