Крепостта „Меджиди табия“ заработи за посетители

Крепостта „Меджиди табия“ заработи за посетители

Регион: Силистра Категория: Култура Публикувано: Прегледи: 1141
Крепостта „Меджиди табия“  заработи за посетители

Регионален исторически музей Силистра откри първата си изложба в превърнатите в експозиционни зали бивши спални помещения на крепостта "Меджиди табия", градена в периода 1837-1850 г. в навечерието на поредната Руско-турска война.

Крепостта е единствена по рода си в България от този период, съхранена почти в първоначалния си вид. Тя е била арена на военните действия по време на Кримската война (1853-1856).

Близо 20 години крепостта, която в момента е със статут "публична общинска собственост" върху земя от Държавен горски фонд, бе стопанисвана от частно лице с договор към община Силистра, приключил миналата есен.

Занапред ще е към Регионалния музей с директор д-р Николай Тодоров, за да бъде всеки ден на разположение на посетителите, посрещани от служители на музея.

В откриването на изложбата участваха областният управител Ивелин Статев - ръководената от него администрация през последните 3 години оказа необходимата логистична и административна помощ, д-р Юлиян Найденов - кмет на община Силистра, който връчи ключа на крепостта, върнат в Силистра преди повече от половин век, след като е бил дълги години в Русия; представители на Общински съвет Силистра, гости от Русе и др.

В стартовата изложба достойно място заемат 23 табла със снимки и информация, посветени на крепостта и на град Силистра от предишни векове (11 витрини за излагане на материали и музейни експонати са дар от Регионален исторически музей Русе с директор проф. д-р Николай Ненов).

За първи път са представени документи със сведения, намерени през последните години в музеи, книгохранилища и библиотеки от Франция, Австрия, Турция и др. страни.

Работно време с посетители: 10 - 17:30 часа. Входна такса: 5 лева. За повече информация: 0878967468. 

-------------------

ОЧАКВАМЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ! Ако станете свидетел на инцидент, катастрофа, неправилно паркиране, побой, самозабравил се политик или нещо нередно, което Ви заобикаля - сигнализирайте ни! ВАЖНО! Ако сметнете, че някой е в опасност, първо помогнете или се обадете на тел. 112.

ИЗПРАТИ СИГНАЛКоментари
left
right