Завърши археологическата есен в Силистра

Завърши археологическата есен в Силистра

Регион: Силистра Категория: Култура Публикувано: Прегледи: 465
Завърши археологическата есен в Силистра

Приключи работата на Регионалния исторически музей в Силистра, свързана с археологическите разкопки. Тази година те бяха през есента, вместо през лятото, каквато беше традицията в годините досега.

"От гласуваните от местния Общинския съвет 15 000 лева, музеят е получил само 6000″, съобщи директорът му проф. д.и.н. Георги Атанасов. Той разказа, че работата на специалистите и служителите по Южната крепостна стена в Силистра е продължила около двадесетина дни. Топлите есенни дни позволиха на силистренските учени и тази година да проникнат в историческите пластове на Силистра, макар и за кратко, но заради ниския бюджет на научните дейности тази година няма големи открития.

Въпреки че не бяха открити някакви сензационни находки, работата ни е с положителни резултати, сподели проф. Атанасов. По думите му, станали са известни факти от хронологията на крепостта на средновековния Дръстър и нейната съдба през вековете. Вече с голяма достоверност може да се твърди, че Южната крепостна стена е била разрушена в края на 18-ти - началото на 19-ти век. Най-вероятно това е станало по време на Руско-турската война от 1806-1812 г., когато по заповед на генерал Кутузов княз Багратион разрушава цитаделата на силистренската крепост. Досега за тези исторически факти се е съдело само по писмени източници, карти и гравюри. Скоро след това цялата стена се разграбва за строителен материал - факт, потвърден и от разкопките. В основите на къщи, построени върху крепостните руини, археолозите намерили дялани крепостни камъни.

Все пак силистренските археолози са намерили и ценни находки - корниз от раннохристиянска църква, датиран от 6-ти век и старогръцки надпис от 10-ти век. Особено ценен бил намереният печат на византийския офицер спартаний /сабленосец/ Йоан. След Преслав, Силистра е с най-много намерени подобни находки, каза проф. Георги Атанасов.

-------------------

ОЧАКВАМЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ! Ако станете свидетел на инцидент, катастрофа, неправилно паркиране, побой, самозабравил се политик или нещо нередно, което Ви заобикаля - сигнализирайте ни! ВАЖНО! Ако сметнете, че някой е в опасност, първо помогнете или се обадете на тел. 112.

ИЗПРАТИ СИГНАЛ
Коментари
FOODMARK Delivery Sticky