Игрален филм припомни Силистра от 70-те години на миналия век

Игрален филм припомни Силистра от 70-те години на миналия век

Регион: Силистра Категория: Култура Публикувано: Прегледи: 3029
Игрален филм припомни Силистра от 70-те години на миналия век

В първия неделен ден на м. юли БНТ 1 показа един забравен български филм - "Силна вода", част от който е сниман в Силистра в средата на 70-те години на 20 в. Филмът предизвика спомени у редица наши съграждани.

Снежана Дачева: "Бягахме от училище, за да се снимаме като чакаме на чешмичката за вода. А като ни платиха, цяла седмица ходихме на сладкарница с другите дечурлиги". Радосвета Николова: "Филмът има кадри, снимани в моята родна къща, а баба ми даже е участник в една от масовите сцени".

Белчо Минчев: "И ние бяхме статисти: Аз, Фифи/Бог да го прости/, Жоро и др. приятели от Института. Спомени...!". Иван Николов: "Чудесен филм, но никъде не се споменава градът, че е Силистра, напомня ни за годините, които е бил изграждан с индустриализация и културна среда".

Уикипедия: "Силна вода" е български игрален филм (драма) от 1975 г. на режисьора Иван Терзиев; сценарий: Боян Папазов и Генчо Стоев (по мотиви от романа "Лош ден" на Генчо Стоев). Оператор е Пламен Вагенщайн. Музиката във филма е композирана от Кирил Цибулка.

Някои от актьорите са бъдещи звезди на филмовия ни небосклон: Велко Кънев, Филип Трифонов, Мариана Димитрова, Иван Григоров, Кирил Кавадарков. За съжаление, някои от тях вече не са между живите.

В КрайДунавска Добруджа не са много сниманите игрални филми - най-познати са сериалите "На всеки километър" и "Записки по българските въстания - част от някои от сериите са реализирани в Тутракан;

уестърн драмата "Съдията" е от село Попина край р. Дунав; на територията на резервата "Сребърна" са снимани няколко български игрални филма (сред тях и някога популярната за деца кинолента "Птици долитат", 1971 г.), а преди 17 години и филмът "Резерват за розови пеликани" (частично и на територията на крепостта "Меджиди табия").

-------------------

ОЧАКВАМЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ! Ако станете свидетел на инцидент, катастрофа, неправилно паркиране, побой, самозабравил се политик или нещо нередно, което Ви заобикаля - сигнализирайте ни! ВАЖНО! Ако сметнете, че някой е в опасност, първо помогнете или се обадете на тел. 112.

ИЗПРАТИ СИГНАЛКоментари
left
right