МОН предлага добавяне на нови предмети към изпитите след 7 клас

МОН предлага добавяне на нови предмети към изпитите след 7 клас

Регион: България Категория: Образование Публикувано: Прегледи: 311
МОН предлага добавяне на нови предмети към изпитите след 7 клас

Министерството на образованието и науката предлага изпитите след 4, 7 и 10 клас вече да представляват интегрирани тестове. Това съобщи на брифинг в четвъртък ресорният министър Красимир Вълчев. Те влизат в сила от 2022-2023.

Към въпросите по български език и литература ще бъдат добавени задачи от обществените науки, а към математиката въпроси от природните науки.

В първия тест задължително ще има задача за създаване на текст, дали ще е преразказ или нещо друго ще се уточни, но създаването на текст е ключово умение, каза Таня Михайлова, зам.-министър на образованието.

За природните науки ще бъдe предложено отпадане на понятия и излишна фактология, стана ясно още на брифинга.

Експертите искат още да се въведе нов предмет - Дигитални технологии и креативност, за учениците в 5,6 и 7 клас. Той ще включва информационните технологии, надградени в компютърно моделиране и още догодина "Околен свят" ще се нарича "Родинознание".

Предметът няма да има нова програма, но ще има акцент на патриотичното възпитание.

За най-малките - от 1 до 3 клас, пък ще бъде въведена допълнителна седмица към учебната година. През нея ще се извършват проектни дейности - не само летни училища, но и дейности по интереси.

-------------------

ОЧАКВАМЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ! Ако станете свидетел на инцидент, катастрофа, неправилно паркиране, побой, самозабравил се политик или нещо нередно, което Ви заобикаля - сигнализирайте ни! ВАЖНО! Ако сметнете, че някой е в опасност, първо помогнете или се обадете на тел. 112.

ИЗПРАТИ СИГНАЛ
Коментари
left
right