Какъв беше стопанският живот на Силистра преди демокрацията

Какъв беше стопанският живот на Силистра преди демокрацията

Регион: Силистра Категория: Култура Публикувано: Прегледи: 3230
Какъв беше стопанският живот на Силистра преди демокрацията

В първите години след 1944-та градът е все още в сивата черупка на недоимъка и оскъдицата. Две фабрики, две маслобойни, една мелница, няколко дараци, магазини и содолимонадена работилница са цялото наследство за Силистра.

Нито един висок комин, нито един жилищен блок. Автомобилът е рядкост. Обичайното транспортно средство по разбитите пътища и по уличните калдъръми е каруцата.

След укрепването на политическата власт в града и околията , започва стабилизирането на разстроения стопански живот и създаването на нови стопански предприятия.

Първи още през януари 1945 г. група занаятчии основават трудовопроизводителната кооперация / ТПК / "Стомана".

Неин председател става инициативният майстор металик Марин Петков. Кооперацията отваря ковашка, стругарска, леярска, шлосерска и авторемонтна работилница. Първоначално се извършват само услуги на населението, но по-късно започват да се изработват части за веялки и кукурузороначки и да се правят ремонти на автомобили.

Монтажът и демонтажът се извършва ръчно и с примитивни триноги. С примитивната "вагрянка" се леят и първите отливки.

Примерът на "Стомана" е последван през същата година от шивачите, обущарите, бръснарите и други занаятчии, които основават ТПК "Дунав", превърнала се скоро в солидно промишлено предприятие. Дърводелците пък, през 1947 година, създават ТПК "9 септември", за изработка на мебели, дограма, бъчварски и коларски изделия.

От дъскорезницата и работилницата на акционерното дружество "Липа" се създава едноименното държавно мебелно предприятие с 33 работници и 183 000 лева годишна продукция.

От тъкачната фабрика с 50 стана и 55 работници се създава държавното текстилно предприятие "Добруджа", с годишна продукция от 300 000 метра док, американ и оксфорд.

От кожарските работилници възниква държавното индустриално предприятие / ДИП / "Димитър Дончев", а от обединяването на мелницата с предприятието за изкупуване на зърнени храни се създава държавно предприятие / ДП / "Зърнени храни" - "Първи май".

image

Промишлените предприятия се преустройват технически и се създават нови за преработка на селскостопански продукти и местни суровини. През 1951 година керамичната фабрика на РКС става държавно предприятие и разширява производството си, а край Дунава възниква дребното промишлено предприятие "Камъшит" за преработка на камъша - никому ненужната дотогава тръстика и папур от дунавските блата.

Първият директор на предприятието, отличен след години с високото звание "Герой на социалистическия труд", Димитър Марков си спомня: " Започнахме от нищо, на една гола поляна край Дунава, 40-50 работника, повечето жени.

Започнахме да плетем папурени рогозки за битови нужди и за парниците в зеленчукопроизводството. От тръстиката правехме рогозки за подковаване на тавани преди измазването им. Трудно беше, докато се наложим на пазара, после не можехме да задоволим нуждите на строителството."

През 1952 година от винарската изба на РКС се създава ДИП "Винпром". През 1953 година ТПК "Стомана" премества механичния и пресовия цех, в които вече работят 800 души, в нови производствени помещения.

В нови сгради влиза през 1955 година и ДИП "Липа". В края на 1958 година се създава маслодобивното предприятие "Дунав", съоръжено със съвременна високомеханизирана техника за производство на рафинирано и бутилирано слънчогледово масло, а РКС започва строежа на модерна консервена фабрика.

Разгръща се промишлеността на Силистра. ТПК "Стомана" през 1962 година се разделя на две: ТПК "Метал" и държавен метален завод "Стомана" за леярни машини. От пресовия цех на старата ТПК пък се създава завод "Хром", за домакински съдове от неръждаема стомана.

Бившият Околийски прокомбинат също се разделя на нови два: Промкомбинат "Текстил", който става държавно текстилно предприятие "Димитър Дончев" и промкомбинат "Електрометал".

Този промкомбинат през 1968 година отново се разделя на Промкомбинат "Дръстър", за битови услуги и Държавно промишлено предприятие "Електрометал", което през 70-те години прераства в машиностроителния и металопреработващ завод "Север".

През 1964 година в освободените казармени помещения на преместеното в Шумен Висше военно свързочно училище "Георги Дамянов" се създава новият завод за организационна, размножителна и изчислителна техника - "Оргтехника", чиито електронни калкулатори, прочутите силистренски "Елки", донасят нова слава на града на международния пазар.

През 1965 година на базата на новопостроените модерни производствени сгради на Промкомбинат "Камъшит" край Дунава се създава заводът за металорежещи машини - ЗММ, чието производство също потегля за Европа, Латинска Америка и Арабския изток.

image

Старата работилница за ремонт и вулканизация на автомобилни гуми става база за изграждането на ДПП "Капитан Мамарчев", за производство на пластмасови и каучукови изделия. А от цеха за кукли на Промкомбинат "Камъшит" се създава новата фабрика за детски механизирани играчки и кукли. Разширява се и се реорганизира и консервеният комбинат "Нектар".

Разширяването и реорганизацията на стопанските и промишлени предприятия в Силистра налага заангажирането на работна ръка и от другите селища на окръга. Това от своя страна изисква бърз, точен и сигурен транспорт. Водният път по Дунава вече не може да задоволява нарастналите изисквания.

Дунавските пътнически кораби вече са твърде бавноходни за новите темпове. Вместо тях още в началото на 60-те години по реката полетяват на подводните си криле бързоходните "Ракети" и "Метиори". Създаденото през 1959 година с 20 товарни коли, 2 автобуса и 2 леки коли Държавно автомобилно предприятие / ДАП / бързо увеличава своя парк.

Броят на автобусите и товарните коли расте всяка година. Разкриват се пътнически линии до всички селища на окръга. Пътищата се асфалтират и се появяват таксиметровите коли. Поставя се началото и на градския транспорт.

Започва строителството на модерен транспортен възел с железопътна и автомобилна гара, който да пренесе оживеното движение от центъра на града, в източната му част, до промишлената зона.През 1970-та година мощен тласък получава и промишеленото развитие на Силистра.

С постановление № 13 Министерският съвет дава ход за строителството на нови заводи в Силистренски окръг. Сред тях челно място заема гигантът на седмата петилетка - Лесопромишленият комбинат /ЛПК/ , започнат през 1972 година и строен цели три петилетки.

image

Директорът на комбината инж. Георги Маринов споделя: " След окончателното завършване на седемте завода на нашия комбинат, който ще има собствено пристанище с 4 корабни места и своя пароцентрала, Силистра ще се превърне в център на дървообработващата, целулозната и хартиена промишленост".

На 7 ноември 1970 година влиза в експлоатация новопостроеното силистренско летище, а през юни 1974 година на завършената жп гара силистренци посрещат първия влак. Силистра се ползва вече от четирите вида транспорт - автомобилен, железопътен, воден и въздушен.

Бързите темпове на развитие през 70-те години се отразяват и на строителството в града и показват колко скромни са били творческите предвиждания на проектантите и архитектите от предното десетилетие.

Един нов градоустройствен план извиква на живот сегашния раздвижен силует на града, с високи блокове и просторни жилищни комплекси.

За нуждите на на комуналното строителство е създадено предприятието "Благоустройствени строежи". Явяват се жилищните блокове и комплекси с поетични имена: "Аврора", "Мечта", " Космос", " Лилия", "Борове", "Детелини" и пр.

От книгата на Борис Илиев "Силистра" с голямо съкращение.

Материала е препечатан от фейсбукстраницата - Духът на стара Силистра

-------------------

ОЧАКВАМЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ! Ако станете свидетел на инцидент, катастрофа, неправилно паркиране, побой, самозабравил се политик или нещо нередно, което Ви заобикаля - сигнализирайте ни! ВАЖНО! Ако сметнете, че някой е в опасност, първо помогнете или се обадете на тел. 112.

ИЗПРАТИ СИГНАЛКоментари
left
right