Д-р Димитър СТЕФАНОВ: Продължава работата по текущите проекти, следва осъществяването на нови идеи

Д-р Димитър СТЕФАНОВ: Продължава работата по текущите проекти, следва осъществяването на нови идеи

Регион: Тутракан Категория: История, Общество Публикувано: Прегледи: 1680
Д-р Димитър СТЕФАНОВ: Продължава работата по текущите проекти, следва осъществяването на нови идеи

Д-р Димитър Стефанов- кмет на община Тутракан

- Докъде стигна реализацията на проекта за т.нар "Воден цикъл"?

- На 11 юни имахме среща с министъра на културата заедно с представител на консорциума и с директора на историческия музей Петър Бойчев.

Имаме уверението на министъра на културата, че НИНКН (Националният институт за недвижимо културно наследство) ще ни съдейства за археологическо наблюдение при процеса на разкопаването на улиците в районите, където се смята, че могат да се намерят артефакти от кастела Трансмариска. Чакаме необходимия документ от НИНКН и съответно - да се издаде открит лист на Историческия музей, за да започнем работата и по тази част от водния цикъл.

- А над кои други проекти работи Община Тутракан в момента?

- В момента реализираме няколко проекта. Завършваме енергийната ефективност на бл. "Пирин 2". Там сме на финалната права. Работим и по реализацията на проекта за водния цикъл и пречиствателната станция, който включва и рехабилитация и доизграждане на водопроводната и канализационна мрежа.

Работим и по Програмата за развитие на селските райони - това е рехабилитацията на двата изхода на гр. Тутракан, плюс участъка Шуменци - Варненци - Белица - Бреница. Работим и по проекта за т.нар. "Дълбок път".

Входирали сме и три групови проекта за енергийна ефективност на частни и публични сгради по ОП "Региони в растеж". Миналата година имахме проверка на сградите от Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

Работим също по проекта за игрище за тенис на корт и възстановяване на игрището, което е под Общинския център за извънучилищни дейности. И още рехабилитация на тротоарни площи за около 70 000 лв., ремонт на покривите на читалищата в с. Нова Черна и в с. Цар Самуил.

Отделно от това, вече очакваме и подписването на договора за изграждането на така наречената "Панорама" при Военната гробница край с. Шуменци.

- А проекта в с. Белица по Програмата за трансгранично сътрудничество ИНТЕРРЕГ V-A Румъния - България 2014-2020?

- Той също е стартиран. Единственото, което ни спира в момента е становището, което трябва да получим от "ЕНЕРГО-Про". Чакаме го и като го получим - откриваме строителната площадка.

- А какво е състоянието на града и общината на фона на обилните валежи, които се изливат от седмица? Има ли проблеми?

- Да, проблеми има. Канализационната система не може да поеме изцяло дъждовните води и поради това по улиците има голям теч на дъждовна вода, която носи кал и камъни.

Съответно, ние сме пуснали работници от БКС да изчистят улиците, но проблемът сега е в това, че дъждовете на следващия ден отново са обилни и пак се получава същото.

Надявам се след като бъде реализиран проекта за водния цикъл, с новата канализационна система и със системата за отвеждане на канализационните води, нещата да се нормализират, но така или иначе, дадеността на нашия град, който е разположен на скат, предполага такива дъждовни води да текат по улиците му.

-------------------

ОЧАКВАМЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ! Ако станете свидетел на инцидент, катастрофа, неправилно паркиране, побой, самозабравил се политик или нещо нередно, което Ви заобикаля - сигнализирайте ни! ВАЖНО! Ако сметнете, че някой е в опасност, първо помогнете или се обадете на тел. 112.

ИЗПРАТИ СИГНАЛ
Коментари