Нели МАРИНОВА: Подпомагаме най-уязвимите групи с мрежа от услуги в домашна среда.

Нели МАРИНОВА: Подпомагаме най-уязвимите групи с мрежа от услуги в домашна среда.

Регион: Ситово Категория: Интервюта Публикувано: Прегледи: 2592
Нели МАРИНОВА: Подпомагаме най-уязвимите групи с мрежа от услуги в домашна среда.

Гpижитe зa възpacтнитe xopa в тexния coбcтвeн дoм пoддъpжaт и зaпaзвaт дoмaшния ĸoмфopт, ceмeйнaтa и пpиятeлcĸa cpeдa, ĸъм ĸoитo ca пpивиĸнaли, бeз дa e нyжнo дa пpoмeнят нaвицитe и пopядĸитe cи.

Физичecĸaтa пoмoщ зa вceĸиднeвнитe дoмaĸинcĸи зaдължeния и пoддъpжaнeтo нa личнaтa xигиeнa ca чacт oт oтгoвopнocти, с които хората от тази група трудно се справят.

C нaпpeдвaнe нa възpacттa, те вce пoвeчe ce нyждaят oт paзбиpaнe и тъpпeниe, oт близъĸ чoвeĸ, c ĸoгoтo дa cпoдeлят вълнeниятa и тpeвoгитe cи.

В община Ситово има eĸип, който oтгoваpя точно нa тeзи oчaĸвaния на възрастните хора. За него разговаряме с Нели МАРИНОВА, която е ръководител проекти "Социални дейности" в общинската администрация:

- Това е екипът на Звено за почасова грижа по домовете "Съпричастие, подкрепа - отговорност", екип от достойни млади хора, възпитани на съпричастност, уважение и отговорност към хората в риск. Звеното е изградено по проект финансиран от ОП "Развитие на човешките ресурси" (ОПРЧР).

Община Ситово гарантира устойчивост на проекта и вече четири години предоставя специализирана грижа в домовете на нуждаещи се лица.

Подпомагаме най-уязвимите групи с мрежа от услуги в домашна среда. Предлагаме добре оборудвана зала за рехабилитация, медицински кабинет, зала за дейности по интереси, масажен стол, автомобил за потребителите.

image

- По кои проекти работите, за да изпълните всичко това?

- Звеното за почасова грижа по домовете организира, координира и контролира дейността по няколко направления асистентска грижа.

Реализира изпълнението на дейностите по два проекта - "Патронажна грижа" - Компонент 2 и Компонент 3, домашни помощници по Национална програма и лични асистенти по Закона за личната помощ. Работим и в подкрепа на Социално предприятие за обществено хранене, трапезария и стол за доставяне на "Топъл обяд".

Финансирането на тези дейности е със средства от държавния и общинския бюджет, а Патронажната грижа е по схеми на ОПРЧР 2014-2020. Писането и реализирането на проекти в сферата на социалните дейности изискват експертност и потенциал, с които ние разполагаме.

Община Ситово беше отличена с първа награда за добро изпълнение на проекта за изграждане на Звеното.

image

- А как се справихте с трудните моменти на извънредната обстановка заради корона вируса?

- Община Ситово е една от първите стартирали услугите по "Патронажна грижа за възрастни хора и лица с увреждания" - Компонент 3". Фокусът на процедурата е да обхване лицата от рисковите групи и хората под карантина.

По проекта Общината нае персонал за предоставяне на услуги по домовете за справяне с извънредната ситуация заради пандемията COVID-19. Наетите асистенти доставят хранителни продукти, лекарства и продукти от първа необходимост на нуждаещите се, които са закупени със средства на потребителите.

Хората в нужда биха могли да получат съдействие и в заплащане на битовите им сметки или в заявяване и получаване на неотложни административни услуги. На наетия по проекта персонал са осигурени лични предпазни средства и дезинфекциращи препарати.

До този момент, мрежата от услуги в домашна среда е обхванала 192 лица от всички населени места на територията на Община Ситово и имаме капацитет да включим още нуждаещи се.

image

- Доволни ли са хората, които се обслужват от Вашия екип?

- Имаме обратна връзка за нивото на предоставена грижа. Специалистите по социални дейности, назначени по проектите, поддържат постоянна връзка с потребителите и техните близки, както на място в домовете им, така и по телефона.

Обратната връзка показва, че лицата са удовлетворени от всички услуги, предоставяни от нас, като споделят, че получават грижи, от които имат най-голяма нужда.

Целият екип, в т.ч. специалисти по социални дейности, медицински сестри, рехабилитатор, домашни санитари, работи добре и в синхрон помежду си, което допринася за удовлетвореността на крайния потребител.

Мрежата от услуги в домашна среда даде възможност да бъдат назначени около 30 лица на различни длъжности.

И задължително ще кажа, че всички дейности се координират от екип от млади, образовани, мотивирани млади хора.

image

-------------------

ОЧАКВАМЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ! Ако станете свидетел на инцидент, катастрофа, неправилно паркиране, побой, самозабравил се политик или нещо нередно, което Ви заобикаля - сигнализирайте ни! ВАЖНО! Ако сметнете, че някой е в опасност, първо помогнете или се обадете на тел. 112.

ИЗПРАТИ СИГНАЛ
Коментари