Кои са основните символи на Силистра?

Кои са основните символи на Силистра?

Регион: Силистра Категория: Култура Публикувано: Прегледи: 2676
Кои са основните символи на Силистра?

300 силистренци определиха в анкета 11-те символа на град Силистра. Дейността се реализира по проект "Силистра в символи" на неформална група "Новите млади". Финансовата подкрепа за проекта е по конкурсна сесия "Младите за Силистра - 2011" към община Силистра. Анкетата включва въпроси за основните символи на град Силистра, възможности за посочване на нови тсимволи, нуждата от популяризиране на региона като туристическа дестинация и начините за това. Силно застъпено при изпълнението на проекта е младежкото доброволчество. 79 % от анкетираните определят крепостта "Меджиди табия" за основен символ на града, на второ място с 72 % от гласовете е Гербът на Силистра, на трето място е паметникът на "31-ви пехотен силистренски полк", с равни гласове в класацията са река Дунав и пеликаните в село Сребърна, Римската гробница заема шесто място, седмо и осмо място отново с равни гласове си делят Дунавският парк и Художествената галерия, девето и десето място са отредени за житния клас и кайсията. В обработените анкети в графа "други" много силистренци са посочили "Глухарчето" в Дунавския парк като един от символите н града. На своето заседание 15 членната комисия прие "Глухарчето" да е 11 - ия символ на града. По назад в нареждането остават обекти като Паметника на Дочо Михайлов, Пегас, Знаме на град Силистра, Небесният шадраван и други.Подреждането на 11-те символа бе извършено по възходящ ред на подадени точки за символ. От участвалите в анкетата 62 % са жени и 38 % мъже, по възрастовото разпределение 47% от анкетираните са млади хора на възраст от 15 до 25 години, 30 % са на възраст 25-35 години, 12 % от 35-50 години и 11 % над 50 години.

Резултатите от анкетата дават отговор и на въпроса какъв вид туризъм е най- подходящ да бъде развиван в нашия град 34 % определят като водещ спортния туризъм, 27 % смятат, че речният туризъм е подходящ за региона, с 25 % от гласовете е културният туризъм, 15 % е екотуризмът, 13 % са за селския туризъм, с най-ниска подкрепа са риболовният и бизнес туризмът, съответно със 7 и 3%. Според анкетираните най-подходящия начин да се популяризира община Силистра е чрез интернет, като 72 % са на това мнение, следва пресата, печатните рекламни материали и радиото едва с 6 %. За радост на целия екип по проекта 82 % от анкетираните биха участвали в популяризиране на символите на града, а 90 % познават герба на община Силистра. Анализът показва, е че младите хора в Силистра са отворени към доброволчеството, имат познания и за културно - историческите обекти в града. Желаят спортът да е основно тяхно занимание в свободното време и да се развива спортният туризъм в града. Младите общуват чрез интернет, поради което и популяризирането на Силистра в световната информационна мрежа е с най- високи резултати.

Следващата дейност по проекта "Силистра в символи" е Конкурс за най-добра фотография на символите на Силистра. Информация за условията на конкурса ще бъде изнесена до 6 октомври чрез страницата "Новите млади" и "Младите за Силистра - 2011" във Фейсбук. Печатни покани ще бъдат разпространени в училища и културни институции в града.

-------------------

ОЧАКВАМЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ! Ако станете свидетел на инцидент, катастрофа, неправилно паркиране, побой, самозабравил се политик или нещо нередно, което Ви заобикаля - сигнализирайте ни! ВАЖНО! Ако сметнете, че някой е в опасност, първо помогнете или се обадете на тел. 112.

ИЗПРАТИ СИГНАЛ
Коментари
left
right