В навечерието на Деня на архивите - делово съобщение от Силистра

В навечерието на Деня на архивите - делово съобщение от Силистра

Регион: Силистра Категория: Общество Публикувано: Прегледи: 581
В навечерието на Деня на архивите - делово съобщение от Силистра

От отдела на "Държавен архив" в Силистра съобщават:

"Със Заповед № 82 от 5 юни 2020 г. на председателя на ДАА, считано от 1 юни 2020 г. се удължава с 1 (един) месец срокът за използване на читателските карти, издадени през месец март 2020 г., и с 2 (два) месеца срокът за използване на читателските карти, издадени за срок от 6 и 12 месеца, които включват период на ползване от 9 март до 31 май 2020 г.".

На своето Годишно общо събрание през м. ноември 2007 г., проведено в Квебек (Канада), членове на Международния съвет на архивите вземат решение датата 9 юни да бъде обявена за Международен ден на архивите.

Поводът: самият Съвет е основан към ЮНЕСКО (ООН) на същата дата през 1948 г. в Париж. Идеята за определяне на Международен ден е представена още през 2005 г., като тогава тя е обвързана с предложението за обявяване Световен ден на аудиовизуалното историческо наследство.

В България като Национален ден на архивите се отбелязва 10 октомври, свързан със създаването на Архивно управление към Министерство на вътрешните работи с Указ 515 на президиума на Народното събрание от 10 октомври 1951 г. От 1960 г.

Държавна агенция "Архиви" е член категория А на Международния съвет на архивите при ЮНЕСКО и участва в неговата дейност и организираните международни форуми. С формирането на европейския клон на архивите (EURBICA) през 2000 г., Агенцията стана постоянен член.

-------------------

ОЧАКВАМЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ! Ако станете свидетел на инцидент, катастрофа, неправилно паркиране, побой, самозабравил се политик или нещо нередно, което Ви заобикаля - сигнализирайте ни! ВАЖНО! Ако сметнете, че някой е в опасност, първо помогнете или се обадете на тел. 112.

ИЗПРАТИ СИГНАЛКоментари
left
right