Днес е Международният ден на детето

Днес е Международният ден на детето

Регион: Силистра Категория: Общество Публикувано: Прегледи: 180
Днес е Международният ден на детето

На 1 юни празнуваме Международния ден на детето. Празникът води началото си от Световната конференция по въпросите на детското здраве, състояла се в Женева през 1925 година.

Идеята за отбелязване на този ден идва през 1925 година, когато китайският генерален консул в Сан Франциско събира няколко китайски деца сираци и ги води на празника на лодките-дракони (китайски празник, водещ началото си от древността и свързан с пролетното равноденствие).

По-късно неговата инициатива е продължена, като независимо от благотворителната акция в САЩ и в Европа се провежда международна конференция по въпросите на детското здраве. През 1949 г. денят официално е обявен за Международен ден за защита на децата.

А през 1950 г. 1 юни за първи път е честван едновременно в 51 страни по света. У нас специално за Деня на детето са организирани редица празненства и инициативи в цялата страна.

За Международния ден на детето - 1 юни Община Силистра кани всички деца в 11.00 часа на площад "Свобода" в Силистра.

Ще бъде представен спектакълът на Драматично-кукления театър "Юнакът Келчо, принцесата и змеят" по български и румънски народни приказки. Драматизацията и постановката са дело на Первели Николов - Вили.

Представлението е подарък за децата на Силистра от Община Силистра и Драматично-куклен театър - Силистра. Същия ден чрез платформата за видеосподеляне YouTube, по канала на Община Силистра, отдел "Култура" ще излъчи постановките на Драматично-кукления театър- Силистра "Храбрият оловен войник" и "Безценното камъче".

-------------------

ОЧАКВАМЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ! Ако станете свидетел на инцидент, катастрофа, неправилно паркиране, побой, самозабравил се политик или нещо нередно, което Ви заобикаля - сигнализирайте ни! ВАЖНО! Ако сметнете, че някой е в опасност, първо помогнете или се обадете на тел. 112.

ИЗПРАТИ СИГНАЛКоментари
left
right