Медийна одисея на кораб, плавал край Силистра преди повече от 40 г.

Медийна одисея на кораб, плавал край Силистра преди повече от 40 г.

Регион: Силистра Категория: Общество Публикувано: Прегледи: 472
Медийна одисея на кораб, плавал край Силистра преди повече от 40 г.

Преди няколко десетилетия - над 40, морски траулер от Мичурин (Царево) в Странджа бе превърнат за кратко в Силистра в Добруджа в речен кораб за обучение по водно спасяване и завърши кариерата си в началото на 80-те години на миналия век като дървена плаваща платформа за разходки на туристи в язовир "Тича" в Лудогорието.

За да излезе на повърхността на изкуственото езеро, благодарение на необичайно ниските му води, в изсъхнал вид.

Кой е как се пресети за одисеята на преминалия през няколко трансформации воден плаватнелен съд?

Става дума за разказ в ТВ и Радио ефира (Радио "Шумен") за мистериозен дървен кораб, порил акваторията на Силистра преди повече от 40 години. Според разказвач от Преслав, той бил собственост на някогашния Морски клуб, после е преместен на яз."Тича" с цел туристическа атракция.

Сега е намерен изсъхнал във водите на язовира, които тази година са намалели. Корабът "изведнъж се показал" - от него обаче е останал само скелет от някогашните си размери "20 x 6 м".

Проверката сред ветерани ("морски вълци") от Силистра показа, че наистина в онези години е имало такъв кораб в Силистра на разположение на Водното спасяване към Червения кръст. Тогава той обаче не е бил дървен, а нормален морски траулер, плавал от Мичурин през канал от Черно море до Дунав чрез пристанище Сулина.

Не е ползван обаче в крайдунавския град много време и действително после е търгуван в Лудогорието на разположение на ентусиасти от старата ни престолнина.

Повече на:

/bnr.bg/shumen/post/101283946/skazanie-na-shumenskia-titanik?showNotActive=1&fbclid=IwAR0JClR9ekI5fQCPVwYxzGdxvN-INAQ9NLsPZ9RdcPE5k6rT3zkUKmlDOPQ.

-------------------

ОЧАКВАМЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ! Ако станете свидетел на инцидент, катастрофа, неправилно паркиране, побой, самозабравил се политик или нещо нередно, което Ви заобикаля - сигнализирайте ни! ВАЖНО! Ако сметнете, че някой е в опасност, първо помогнете или се обадете на тел. 112.

ИЗПРАТИ СИГНАЛКоментари
left
right