Силистренският университетски филиал представи две нови книги

Силистренският университетски филиал представи две нови книги

Регион: Силистра Категория: Култура Публикувано: Прегледи: 451
Силистренският университетски филиал представи две нови книги

С две нови книги се представи пред силистренската общественост Филиал - Силистра на Русенския университет "Ангел Кънчев" чрез изява на Катедрата по филологически науки. Едната от тях "История на 120 години на педагогическото училище в Силистра", с автор доц. д-р Румяна Лебедова, е спонсорирана от "Ротари клуб - Силистра" и в частност от Общинския съвет, а втората - сборникът с 27 доклада на хабилитирани преподаватели от различни университети, озаглавен "Традиции и модерност в българската наука и образование", т.4 на "Известия на Научен център "Дазий Доростолски" в Силистра". Лебедовапредстави и мултимедейна презентация "История на Педагогическото училище в Силистра". От казаното научаваме неособено тиражираната подробност, че в края на по-миналия век Силистра е самос 13 000 души население, което обаче е като вавилонско стълпотворение, защото е пъстър.етническият характер на града, съответно на езици и култури.

Мъже с престижен образователен ценз (като истински мисионери), добит в европейски университети, са първите учители в откритото през 1880 г. педагогическо школо в Силистра, преместено от Добрич. Те са подготвяли "основни учители", които са "бъдещите възпитатели на малките българчета". Само 1,5 години стигат, за да стане факт сегашната сграда на Градската художествена галерия, градена за училище по инициатива на Дянко Коджабашев и Петър Чаушев. В нея е имало 9 големи класни стаи, 2 библиотеки, физкултурни салони и дори стая за метеорологични наблюдения. Малко е известно, че фотографът Иван Карастоянов участва със снимки на "галерията" на Световното изложение в Париж. През 1913 г. завършва първият етап в историята на Педагогическото училище, за да започне вторият етап, емигрантският - в Русе, Свищов, Ловеч и в Дряновския манастир. ("Всяка мъченичество носи в зародиша си едно възраждане."). От 1920 г. в условиуята на румънска окупация в Силистра има Българска частна смесена гимназия, като завършващите я получават румънски дипломи след матури на румънски език. Третият период на Педагогическото училище започва след 1940 г., когато вече е в действие Крайовската мирна спогодба и Силистра отново е в България. Тогавашната държавна власт праща в Добруджа 550 учители, модерни немски радиоапарати, филми и др., за да разнообрази дейността на читалищата. Проведен е през 1941 г. юбилей на училището. Тогава е открит и паметникът на Стефан Караджа в Силистра, което е в рамките на честванията. Издаден е специален "Сборник". В годините следват различни трансформации до днешното състояние - да имаме Филиал - Силистра на Русенския университет "Ангел Кънчев". През 2012 г. ще се навършат 15 години от началото на този момент, благодарение на който Силистра е на университетската карта на България. Националната агенция по акредитация преди 3 години даде "много добра" оценка на нашия филиал, потвърждавайки я преди 2 месеца. В момента с проект към община Силистра студенти от Филиала правят електронен архив на всички материали във връзка със 120-та година на Педагогическото образование в Силистра. На финала на проекта ще има и "паметен кът".

-------------------

ОЧАКВАМЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ! Ако станете свидетел на инцидент, катастрофа, неправилно паркиране, побой, самозабравил се политик или нещо нередно, което Ви заобикаля - сигнализирайте ни! ВАЖНО! Ако сметнете, че някой е в опасност, първо помогнете или се обадете на тел. 112.

ИЗПРАТИ СИГНАЛ
Коментари
FOODMARK Delivery Sticky