Днес се навършват 22 години от откриването на музея в Дулово

Днес се навършват 22 години от откриването на музея в Дулово

Регион: Дулово Категория: Култура Публикувано: Прегледи: 383
Днес се навършват 22 години от откриването на музея в Дулово

В Силистренска област музеят в Дулово е най-млад в мрежата от музейно дело, стартирало век по-рано като музейна сбирка към някогашното Педадогическо училище в Силистра. В профила на музея във Фейсбук Гюнер Мехмед, директор на ИМ - гр. Дулово, написа текст по повод Международния ден на музеите, от който разбираме:

"Преди 22 години, на 18 май 1998 г., тържествено е открит Историческият музей в гр. Дулово. Между официалните гости са Кин Стоянов - тогавашен директор на НДФ "13 века България" и Кемал Еюп - в продължение на години е депутат от ДПС.

Тогавашният общински кмет Ерол Адем извършва откриването, след което директорът на музея Белчо Минчев представя на гостите първата гостуваща художествена изложба на творци - членове на СБХ от гр. Силистра.

Историкът Георги Атанасов разказа на гостите за находките от Руйно, експонирани в отдел "Археология". Донка Съботинова (дългогодишен директор на Етнографския музей в Силистра) представи богатата етнографска експозиция на дуловския музея.

Различни държавни институции, както и отделни личности - историци специалисти, читалищни дейци и обикновени граждани дават своя принос за осъществяването на дългогодишната идея в Дулово да има музей. Изграждането и учредяването му е дълъг и сложен проце , но също така изпълнен с трудности и предизвикателства е развитието и популяризирането на институцията.

-------------------

ОЧАКВАМЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ! Ако станете свидетел на инцидент, катастрофа, неправилно паркиране, побой, самозабравил се политик или нещо нередно, което Ви заобикаля - сигнализирайте ни! ВАЖНО! Ако сметнете, че някой е в опасност, първо помогнете или се обадете на тел. 112.

ИЗПРАТИ СИГНАЛКоментари
left
right