Сабанов: Ще работя с двама заместник-кмета!

Сабанов: Ще работя с двама заместник-кмета!

Регион: Силистра Категория: Политика Публикувано: Прегледи: 523
Сабанов: Ще работя с двама заместник-кмета!

• Целта е победа на първи тур, за да няма политически пазарлъци

Даденото през юни т.г обещание от Александър Сабанов, че след като регистрира кандидатурата си за кмет на община Силистра ще обяви имената на екипа си, бе спазено. На пресконференция, днес, той застана пред силистренските журналисти и обяви, че ще има двама заместник-кмета и че това ще са Георги Гайдаров и Бисерка Костова. Гайдаров ще обхване сега действащите ресори "Икономика", "Общинска собственост" и "Устройство на територията", а Костова - "Образование и социални дейности".

Резонно бе да се направи уточнение, че това ще са членовете на политическият му екип ако спечели изборите, за кмет на Силистра, на първи тур. Има ли балотаж неизменна част са и "политическите пазарлъци", когато се стигне до преговори за подкрепа от други политически сили. Това обаче ние не искаме да се случва, категоричен бе Александър Сабанов.

Аз търся подкрепата на хората, а не на партиите, допълни той.

Обявени бяха и имената на кандидатите на за кметове на селата Айдемир, Калипетрово и Брадвари, издигнати от местна коалиция "Гражданско Единство". Това са съответно Денчо Георгиев, Керанка Вълчева и Мартин Караджов.

За пореден път Александър Сабанов заяви, че като кмет ще работи с представители на всички партии, стига да са доказани професионалисти в своята област. Партиите, в местната власт, са тези, които обезлюдиха града. Моята работа няма да бъде под знака на политическия реваншизъм, декларира кандидатът за кмет от "Гражданско Единство".

image

Представяйки Програмата си за управление на Община Силистра Сабанов посочи и конкретно някои приоритети. Един от тях е намаляване сроковете за услугите, които извършва Информационният център в общинска администрация, визирайки издаването на скици, разрешителните за строеж и др. Не е оправдано да са нужни 3-4 часа, за да се издаде един документ, а гражданите да чакат по 20 дни.

Оптимизация в структурата на Общината ще има, каза Сабанов, но говорим за оптимизация на качеството на работа, а не на хората. Всеки, който изпълнява съвестно служебните си ангажименти, да не се притеснява за работното си място, допълни той. Ще бъде преизчислена и стойността на "такса смет", която се плаща, имайки се предвид промяна в принципа на изчисляване. Конкретният пример, който Александър Сабанов даде е след разговор с пенсионери в с. Калипетрово. Жена, която живее сама, макар и в двуетажна къща, не генерира толкова отпадъци, колкото едно шестчленно семейство в едноетажна къща. Затова ще се потърсят методи за промяна в начина, по който се формира стойността на местния данък.

Мостът

От години се говори за построяването на моста Силистра-Кълъраш. Не е нужно обаче да се спекулира с това и добрата идея да бъде в основата на популистки изказвания. Да, общината може и трябва да съдейства за построяването на това съоръжение, но то като цяло е обект на държавна политика и на договорености между правителствата на България и Румъния. Тоест - мостът не може да приоритет в политиката на Общината, като реализация. Общината е тази, която ще работи по осъществяването на връзката между него и пътната инфраструктура, заяви Сабанов.

На дневен ред пред Александър Сабанов и неговият екип са заложени основно финансовото стабилизиране на общината и стопяването на дефицита. Ще се работи в посока привличане на вътрешни и външни инвеститори, но такива, които да вложат средства в развитие на производство, а не в отваряне на магазини. Според Сабанов е нужна по-добра комуникация между отделните дирекции в Общината и отделът, който се занимава с разработването на проекти по оперативните програми на ЕС, за да се постигне нужният ефект.

Една от първите задачи, която ще свърша, като кмет на Силистра, е да седна на разговор с всички кредитори на Общината и да се обсъдят варианти за разсрочване на задълженията, за да не бъдем изненадани от зимата, заяви Александър Сабанов. Ясно е, че паралелно с разплащането на стари задължения, ще се формират и нови такива. Не може обаче да затворим Общината и да спрем да работим, докато не изплатим дефицита от 9 милиона лева, който до края на годината при всички случаи ще се окаже с милион-два отгоре, допълни той.

Силистра - Университетски център

Това е една от мечтите на Александър Сабанов. Това обаче е трудно постижимо, но не и невъзможно, каза още той. Преди известно време от Русенският университет са отхвърлили желанието на 500 чуждестранни студенти да учат във Филиал-Силистра. Поставили са условие, че те трябва да се запишат в Русе. Младежите са отказали. Освен това Сабанов не скри, че е имал разговори с представители на бизнеса и политиката в област Бавария, Германия, който са изразили желание тяхно висше учебно заведение да се базира в Силистра. Отправено е било и искане държавата да прехвърли собствеността върху сградата на Института под опеката на Общината.

Футболът

"Позицията ми по темата е ясна. Аз съм "За" футболът в Силистра, за развитието на Детско-юношеската школа и за представителен тим. Без спонсори обаче това няма как да стане. Ако някой обещава "Доростол" да влезе в "А" група, тогава аз ще трябва да обещая участие в УЕФА, а това просто не звучи сериозно към днешна дата. Винаги съм подкрепял решения, които са били в полза на "Доростол", но съм сигурен, че и силистренци ще ме подкрепят, че за да са пълни трибуните, трябва побеждаваме, а не просто да участваме.

"ЗА" футболът съм, с помощ от община Силистра, но в разумни граници. При такъв финансов дефицит обаче, няма как това да е пръв приоритет. Не може да поставим назад в списъка хората, които живеят тук."

Приемственост

По повод срещата, организирана от кметът инж. Иво Андонов, с останалите кандидат-кметове, Сабанов, заяви, че не е било нужно да присъства на такава, за да научи какво е положението в Община Силистра и какво е било свършено през мандата. Вярно е, че имахме пререкания в началото на мандата, но постепенно заработихме заедно в интерес на Силистра, допълни той. Сабанов потвърди, че ще приема съвети и ще търси за съвети Андонов, ако бъде избран да го замести на кметския стол. Не съм привърженик на тенденцията да се отрича всичко, направено от предшествениците ни. Важно е да се вземат добрите практики и да се доразвият. Факт е, че г-н Андонов за три мандата създаде много контакти в България и чужбина и е нормално да бъде използван административният му опит, заяви Александър Сабанов.

На финала на срещата с журналисти той направи изявление, че предпочита да обещае по-малко неща, но да изпълни повече, за да има моралното право да погледне хората в очите.

-------------------

ОЧАКВАМЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ! Ако станете свидетел на инцидент, катастрофа, неправилно паркиране, побой, самозабравил се политик или нещо нередно, което Ви заобикаля - сигнализирайте ни! ВАЖНО! Ако сметнете, че някой е в опасност, първо помогнете или се обадете на тел. 112.

ИЗПРАТИ СИГНАЛ
Коментари