Частни оръдия ще бият градушките

Частни оръдия ще бият градушките

Регион: България Категория: Общество Публикувано: Прегледи: 476
Частни оръдия ще бият градушките

снимката е илюстративна!

Според iabg.government.bg "Системата за противоградова защита в България е създадена през 1968 г. към Министерството на земеделието и през годините на своето съществуване доказва големия социален и икономически ефект за страната от тази дейност.

Поетапно са изградени полигони за борба с градушките в силно градобитни райони в областите Видин, Монтана, Враца, Плевен, Пазарджик, Пловдив, Стара Загора и Сливен. Изпълнителна агенция "Борба с градушките" защитава територия от 17 000 000 дка. Дейността се осъществява чрез наблюдение на атмосферни процеси с Доплерови радарни станции и активни въздействия с противоградови ракети".

Тези дни в специализирания агро сайт agri.bg четем от Божидар Петков (Българска асоциация на малинопроизводителите и ягодоплодните): "Овощарите и производителите на плодове и зеленчуци вече ще се борят с градушките със собствени оръдия, които закупиха с подкрепата на схемата за държавна помощ в растениевъдството, свързана с първичното производство на продукция.

"Това не са първите частни оръдия за градозащита в страната. От години има земеделски производители, които са инсталирали подобни съоръжения в градините си и те работят," обяснява Димитричка Търпанова от Добруджанския овощарски съюз (производител е от град Тутракан).

Според нея, основният проблем остава, че държавната подкрепа за закупуване на оръдията е била включена в рамките на схема, чието основно предназначение е да подкрепи малките производители на плодове и зеленчуци, за да могат да стигнат до пазара на пресни плодове.

При обявяването на схемата имаше брожение сред земеделците, като от сектор "Плодове и зеленчуци" се опасяваха, че вратичката може да позволи голяма част от бюджета да бъде изразходена за съоръжения срещу слана и градушка, вместо за закупуване на хладилници, калибриращи машини и други, необходими за пласиране на стоката на пазара и в хранителните вериги.

Преди 2 години стана ясно, че "Мексикански фермери обвиняват концерна "Фолксваген", че ги обрича на суша, защото стреля с оръдия по градоносните облаци. Заради тези оръдия по техните ниви от месеци не била капвала нито капка" (cass.bg).

-------------------

ОЧАКВАМЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ! Ако станете свидетел на инцидент, катастрофа, неправилно паркиране, побой, самозабравил се политик или нещо нередно, което Ви заобикаля - сигнализирайте ни! ВАЖНО! Ако сметнете, че някой е в опасност, първо помогнете или се обадете на тел. 112.

ИЗПРАТИ СИГНАЛКоментари
left
right