Община Главиница кандидатства по проект Smart Rural 21

Община Главиница кандидатства по проект Smart Rural 21

Регион: Главиница Категория: Общество,Общински съвет Публикувано: Прегледи: 730
Община Главиница кандидатства по проект Smart Rural 21

Община Главиница е една от 21-те български общини, които внесоха своите предложения за включване в "Smart Rular Project", информира кметът на общината Неждет Джевдет.

Проектът се изпълнява от Е40, финансиран е от ГД "Земеделие и развитие на селските райони" на Европейската комисия и е насочен към избор на 17 селища на територията на Европейския съюз, които ще получат техническа подкрепа за развитието на "Smart Villages" ("Интелигенти селища").

"След проведен анализ на населените места в община Главиница се оказа, че единствено село Зафирово отговаря на критериите на обявения прием - конкретизира Неждет Джевдет. - Представената от нас визия за smart развитие е за преодоляване на последиците от обезлюдяване, като се използват преимуществата на нашата територия - чиста природа, плодородна земя и климат, и съвременните технологии.

Решението е цифровизация на земеделието, което ще бъде основният двигател. Цифровизацията на земеделието ще даде възможност за производство на качествена селскостопанска продукция и насърчаване на късите вериги за доставки, т.е. директно предлагане на местната продукция. Това ще добави стойност към живота на местното население.

image

Най-важното е с въвеждането на цифрови технологии в земеделието да създадем среда младите хора да останат тук, да мотивираме други да се върнат и всички те да допринесат с дигиталните си умения. Младите са носители на потенциала за цифрово земеделие".

Проектът на групата Е40 с наименование "Smart Rural Project" стартира през февруари 2020 г. и се финансира от Европейската комисия (DG AGRI). Неговата продължителност е две години и половина, а целта му е да насърчава и вдъхновява селата от цяла Европа в разработването и прилагането на интелигентни подходи и стратегии, да анализира и прави заключения, подкрепящи бъдещите интервенции на ОСП, касаещи интелигентните села- т.нар. "smart villages".

В рамките на проекта ще бъдат избрани общо 17 селища на територията на ЕС.

Към момента вече са избрани пет села в Ирландия, Финландия, Франция, Чехия и Гърция, предстои да бъдат избрани още 12 селища.

Освен това ще се разработи единен портал за ЕС, на който ще се представи информация за прилагането на smart villages подходи и стратегии във всяка една страна (както в рамките на проекта, така и извън него) и ресурси за прилагането им.

-------------------

ОЧАКВАМЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ! Ако станете свидетел на инцидент, катастрофа, неправилно паркиране, побой, самозабравил се политик или нещо нередно, което Ви заобикаля - сигнализирайте ни! ВАЖНО! Ако сметнете, че някой е в опасност, първо помогнете или се обадете на тел. 112.

ИЗПРАТИ СИГНАЛ
Коментари
left
right