На 23 октомври - голяма борба за кметския стол в Алфатар и Тутракан, оспорвани трипартийни двубои в Дулово, Ситово и Кайнарджа

На 23 октомври - голяма борба за кметския стол в Алфатар и Тутракан, оспорвани трипартийни двубои в Дулово, Ситово и Кайнарджа

Регион: България Категория: Политика Публикувано: Прегледи: 622
На 23 октомври - голяма борба за кметския стол в Алфатар и Тутракан, оспорвани трипартийни двубои в Дулово, Ситово и Кайнарджа

Извън областния град най-голям брой кандидати има в малката община Алфатар, където преди 4 години се прочуха с уникален "трилотаж", спечелен от най-опитния тогава кандидат и настоящ кмет - Радка Желева от БСП. Не е изненада, че по традиция е голям броят на жените, кандидастващи за кмет на Алфатар (4), известен като "град на ергените". Повече от 20 години общината се управлява изклъчително от жени, вкл. и най-често чрез председателството на Общинския съвет. Сега кандидатки са Нели Маринова от БСП, Златка Питакова от Европейска народна партия, Йорданка Узунска от НДСВ и Янка Господинова от ГЕРБ. Другите петима опоненти са мъже: Валентин Копринджийски от ВМРО-БНД, Иван Енчев от "Нова зора", д-р Петър Липчев от РЗС, Иван Стайков от СДС и Николай Колев от "Зелена партия". Петима от всички кандидати са били общински съветници поне в един мандат, а един - Колев, бе зам.-кмет в екипа на Желева. Узунска, Липчев и Копринджийски са се явявали на избори за кмет и през 2007 г.

Интересна се очертава борбата в община Тутракан, където има 9 кандидати, а основни партии сами си правят конкуренция. Иван Недев, който е настоящ зам.-кмет и партиен лидер на БСП (б.а.-бивш зам.-областен управител до преди 2-3 години и зам.-кмет на Силистра от преди 1990 г.) си има вътрешна конкуренция в лицето на икономистката, поетеса и драматуржка Румяна Капинчева (ПП "Българската левица"), която вече е и опитна общинарка след два мандата като зам.-кмет. В подобно положение е и Николай Николов от ДПС, който преди 4 години игра напрегнат мач на балотажа и не го спечели, а този път в същото поле от името на ПП "Европейска народна партия" играе Еркин Каранасуф, записал в CV-то си "председател на Общински съвет-Тутракан" (в мандата преди 2007 г.). В един момент бе и председател на националното сдружение на общините Сдружение "Толерантност", в което членуват няколко общини от нашия регион. В борбата за кметския пост НДСВ е представена от Мариан Ганев, ПП "Атака" от Владимир Антонов, ЕСИ (Европейска сигурност и интеграция) от Диян Тодоров, РЗС от Калоян Парашкевов, а управляващата партия ГЕРБ има фаворит в лицето на ветеринарния лекар д-р Димитър Стефанов.

В три общини имаме сценарии от типа "класика в жанра": в Дулово, Ситово и Кайнарджа. По трима са там кандидатите да заемат поста, характерен с това, че по закон е "еднолична изпълнителна власт" (кмет). При това по схемата: двама основни опоненти и един трети, от поведението на когото зависи накъде ще наклонят везните. При това сред кандидатите няма случайни играчи (с изключение на ситуацията в Кайнарджа). В Дулово се очертава дуел между основния кандидат Гюнер Рамис (ДПС, настоящ кмет и ексзам.-министър) и д-р Юксел Ахмед (издигнат от Инициативен комитет, но официално подкрепен от ГЕРБ). Рамис е печелил частични избори преди 2 години, а д-р Ахмед е играл изключително непредвидим балотаж преди 8 години срещу настоящия депутат и бивш кмет д-р Митхат Табаков. И за цвят - като единствена дама - Маргарита Георгиева от БСП.

В Кайнарджа имаме кандидат в лицето на Любен Сивев, който се явява за трети път на избори и все в различни комбинации (този път издигнат от ГЕРБ). ДПС се представя този път от д-р Илхан Рюстем, а петорната предизборна структура "Коалиция за стабилност и възраждане на община Кайнарджа" (ПП "Новото време", Движение "Свободен избор", Национално движение за стабилност и възход, ВМРО-БНД, СДС) има за свой кандидат 53-годишния Кольо Петков, родом от нашия край, но от 30 години работещ във Варна.

В Ситово се изправят един срещу друг за втори път настоящият кмет Николай Неделчев, издигнат този път само от БСП, и доскорошната му заместничка Моазес Мехмед, издигната от бившия му коалиционен партньор ПДС, заедно с ГЕРБ в обща двупартийна коалиция. Представител на ДПС е Севджан Джелил, който също бе част от екипа на Неделчев през последните няколко години (зам.-кмет по социалните дейности).

За голяма борба се канят кандидатите в община Главиница, общо четирима, което е с един повече от 2007 г. За пореден път участници са Данка Милчева от БСП и Рашко Денев от ГЕРБ. Този път от ДПС на арената излиза Расим Рафет, който в 3 поредни мандата бе председател на Общинския съвет. Негов конкурент става бившият депутат от ДПС Хюсеин Хамди, настоящ кандидат за кмет от ПП "Европейска народна партия".

-------------------

ОЧАКВАМЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ! Ако станете свидетел на инцидент, катастрофа, неправилно паркиране, побой, самозабравил се политик или нещо нередно, което Ви заобикаля - сигнализирайте ни! ВАЖНО! Ако сметнете, че някой е в опасност, първо помогнете или се обадете на тел. 112.

ИЗПРАТИ СИГНАЛКоментари