В атака към градоначалническия пост в Силистра - 11 "новобранци" в ролята на "кандидат-кмет"-ове

В атака към градоначалническия пост в Силистра - 11 "новобранци" в ролята на "кандидат-кмет"-ове

Регион: Силистра Категория: Политика Публикувано: Прегледи: 464
В атака към градоначалническия пост в Силистра - 11 "новобранци" в ролята на "кандидат-кмет"-ове

Десет мъже и две дами влязоха в борбата за кмет на община Силистра в предстоящите местни избори, чийто финал е на 23 октомври. След Димитровден е сигурное, че България ще има нов президент, а Силистра - нов кмет. След тройния мандат на безпартийния Иво Андонов един от кандидатите ще го наследи на градоначалническия пост. Общото помежду им е, че с едно изключение - Леонард Сапунджиев ("МК "Единни за Силистра"), останалите са новобранци в ролята "кандидат-кмет". Другото, което ги обединява (отново с едно изключение - Светлана Боева, издигната от ИК), е, че са прегърнали поне една политическа идея, за да я защитят от името на "една общност" през цялото общество. Някои и повече, примерно представителите на трите коалиции. Сближени са и в амбицията си да бъдат едни гърди напред, за да изтеглят листите на партийните креатури (най-често те са част от тях, с малки изключения - Борачев, например), свити в дългите списъци от мераклии да получат правото да се наричат "местни депутати". Любопитно е също, че един-единствен - Ради Неделчев (РЗС), е лидер на партия. Някои предварително са декларирали, че са безпартийни: Юлиян Найденов, Тихомир Борачев, Юлиян Христов, Александър Сабанов, Леонард Сапунджиев и др. За разлика от Боева (член на БСП), явяваща се в раздела "независим". Уникално е също, че тя ще се налага да убеждава избирателите да гласуват за нея с два различни номера на бюлетините: по волята на жребия единият е за кмет, другият - за общински съветник.

Александър Сабанов (МК "Гражданско единство"), Тихомир Борачев (БСП), Милен Пенчев (ВМРО-БНД), Светлана Боева (ИК) и Валентин Тодоров ("Нова зора") вече са дишали праха на местната власт, защото са били поне по един мандат членове на Общинския съвет. Боева и Пенчев са записали опит и като зам.-кметове (съответно 2,5 и 5 години). Борачев също има спомени от общинарство, тъй като е бил началник на отдел в екипа на Андонов в първия му и най-успешен мандат. Тодоров е бил ръководител и на общинска фирма "Благстрой" ЕООД. Управленски умения са трупали на различни постове Найденов (вкл. управител на МБАЛ-Силистра), Павлов (ПДС) като шеф на Териториалното поделение в Силистра на Националния осигурителен институт и началник на отдел в общинската администрация, Неделчо Жейнов (ДСБ) като зам.-директор в Езиковата гимназия, Христов (ПП "Атака") като шеф на РПУ и началник на отдел в ОДП. Люопитно е, че юристите Неделчев (РЗС) и Маринова-Скорчелиева (МК "ДНЕС") са представители на две различни адвокатски колегии, тези на Варна и Силистра. Далече от административните дела (по принцип) е бил Леонард Сапунджиев, но той пък е сред малцината, управлявали собствен и семеен бизнес. В полза му е и опитът от други кампании.

На практика за пръв път от 12 години на местни избори в Силистра целият политически спектър е представен със свои кандидатури, но дали това означава, че ще има борба на идеологическия фронт, ще стане ясно в рамките на кампанията (надяваме се)? Реално левицата се явява в тройно-четворна "ножица" (БСП, ПДС, "Нова зора" и Боева). Десните ще се защитят посредством ДСБ, отчасти заради СДС чрез ДНЕС и ВМРО-БНД. Центристките тежнения остават за коалициите "Гражданско единство" и "Единни за Силистра", а националистичните веения с прагматични наслоения би трябвало да дойдат чрез РЗС и "Атака", с помощта на "воеводите". Ако изобщо засвирят в една обща тоналност. За ГЕРБ остава да реализира предимството си на управляваща на национално ниво партия с претенции за европейско съдържание, както в името си, така и в своите действия. Колкото до възрастта, в политиката тя отдавна не е порок. Най-млада е Розалина Маринова (34 г.), а на другия "полюс" са д-р Юлиян Найденов и Тихомир Борачев (на по 56 г.). Приблизително техен връстник е Валентин Тодоров. С по петилетка и повече по-млади от тях са Светлана Боева и Юлиян Христов, а с над две петици - Милен Пенчев, Леонард Сапунджиев и Ради Неделчев. Под 40 г., колкото минимум трябват, примерно, за президент на републиката, са Ростислав Павлов, Александър Сабанов и Неделчо Жейнов.

-------------------

ОЧАКВАМЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ! Ако станете свидетел на инцидент, катастрофа, неправилно паркиране, побой, самозабравил се политик или нещо нередно, което Ви заобикаля - сигнализирайте ни! ВАЖНО! Ако сметнете, че някой е в опасност, първо помогнете или се обадете на тел. 112.

ИЗПРАТИ СИГНАЛКоментари