Хиляда и двеста ортодоксални евреи се поклониха пред гроба на Елиезер Папо

Хиляда и двеста ортодоксални евреи се поклониха пред гроба на Елиезер Папо

Регион: Силистра Категория: Култура Публикувано: Прегледи: 2368
Хиляда и двеста ортодоксални евреи се поклониха пред гроба на Елиезер Папо

За един ден Силистра заприлича на Ерусалим. Хиляда и двеста ортодоксални евреи от Израел, Аржентина, СаЩ и Франция пристигнаха в крайдунавския град, за да се поклонят пред гроба на Елиезер Папо. Гостите пристигнаха с чартърни полети във Варна, след което бяха извозени с автобуси до Силистра. Преди седем години бе първото масово поклонение, когато около гробът на светеца бяха построени мемориален комплекс и молитвен дом.

image

С посещението си вярващите отбелязват посрещането на новата 5 772 година от еврейското летоброене, която ще настъпи на 29 септември.

Молитвите продължиха през целия ден, съпътствани от ритуални къпания.

И тази година голямата молитва бе отслужена от равин Пинто, от град Аждот. Негова е и инициативата за изграждането на място за поклонение около това свято за евреите място.

С всяка следваща година се увеличава броя на евреите поклоници, посещаващи Силистра и гроба на Елиезер Папо.

image

Елиезер Папо е еврейски равин от края на 18-ти и началото на 19 век, един от 12-те най-почитани равини. Роден е в Сараево, но живял и работил в Букурещ като главен равин, лекар и философ. По време на руско-турската война през 1829 г. пристига в Силистра, където спасява местното население от избухналата в лагера на руската армия епидемия от холера, като създавал карантинни "пояси" и лазарети за съгражданите си. Заради близостта си с болните обаче се заразява и умира.

Живеещите в Силистра евреи са малцина. Повечето от тях са се изселили в Израел след 1944 г.

-------------------

ОЧАКВАМЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ! Ако станете свидетел на инцидент, катастрофа, неправилно паркиране, побой, самозабравил се политик или нещо нередно, което Ви заобикаля - сигнализирайте ни! ВАЖНО! Ако сметнете, че някой е в опасност, първо помогнете или се обадете на тел. 112.

ИЗПРАТИ СИГНАЛ
Коментари
FOODMARK Delivery Sticky
left
right