Безбожници вилнеят в гробището на Силистра

Безбожници вилнеят в гробището на Силистра

Регион: Силистра Категория: Крими Публикувано: Прегледи: 1152
Безбожници вилнеят в гробището на Силистра

Нов вандалски акт стана факт тези дни в гробищния парк на Силистра. За проблема преди дни алармира народният представител Стефан Господинов, който съобщи, че вече е подал сигнал до прокуратурата и полицията. Тогава Господинов предупреди, че сред хората има напрежение и не е изключено да се стигне до саморазправа, като призова за спешни мерки и на гробищния парк да се поставят камери за наблюдение.

След поредната хулиганска акция нови 11 гроба и надгробни паметници в североизточната част на парка, където се погребват мюсюлмани, са осквернени - с обезобразени или направо счупени снимки на покойниците, избодени очи на други снимки и т.н. Част от оградната мрежа пък е открадната, а там където я има, е стъпкана, заедно с коловете в земята. "Те нямат срам и свян от Бог, не можем да повярваме, че има такива хора, най-вероятно младежи, които се отнасят по този начин към паметта на починалите", коментираха силистренци, които посещават гробове на свои близки.

Преди два месеца силистренски вандали събориха надгробните паметници на няколко християнски гроба. Тогава обществеността надигна глас за спешно решаване на проблема по охраната и безопасността на гробищния парк. Специалисти цитираха суми от порядъка на милион лева, необходими за цялостно ограждане на територията. В тази сума се предвижда и евентуалното наемане на охранителна фирма, обясниха те. На първо време обаче се реши да бъде монтирано видеонаблюдение, като превантивна мярка срещу вандалите.

Директорът на общинското предприятие "Обреди" Теодор Белев съобщи, че е започнала процедура по обществена поръчка за избор на фирма, която да се заеме с тази дейност. По предварителни разчети са необходими около 7 000 лева. Вече е купена оградна мрежа и другата седмица тя ще бъде поставена. Като един от основните проблеми Белев посочи недостига на служители в предприятието, които да се грижат за огромната площ. Все пак те успявали да поддържат алеите, казаните за смет и чешмите и цялата инфраструктура на гробищата, каквито са им и задълженията. Неотдавна Общинският съвет гласува средства за закупуване на специализиран инвентар за по-добро почистване на растителността.

Общата площ на Гробищния парк е 210 декара, от които около 180 вече са заети. Почти 12 000 души са намерили вечен покой през последните около 35 години.

-------------------

ОЧАКВАМЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ! Ако станете свидетел на инцидент, катастрофа, неправилно паркиране, побой, самозабравил се политик или нещо нередно, което Ви заобикаля - сигнализирайте ни! ВАЖНО! Ако сметнете, че някой е в опасност, първо помогнете или се обадете на тел. 112.

ИЗПРАТИ СИГНАЛ
Коментари
FOODMARK Delivery Sticky
left
right