ИЗВЪНРЕДНО: Забраняват влизането и излизането от София

ИЗВЪНРЕДНО: Забраняват влизането и излизането от София

Регион: България Категория: Общество Публикувано: Прегледи: 1009
ИЗВЪНРЕДНО: Забраняват влизането и излизането от София

МВР затваря столицата за влизане и излизане с автомобили от полунощ на четвъртък срещу петък, обявиха властите на извънреден брифинг. Мярката е мотивирана от засиления трафик от столицата към останалите части от страната в последните два дни в навечерието на Великден.

Новината бе обявена на извънреден брифинг в 23 ч в четвъртък. В него участваха шефът на Националния оперативен щаб ген. В. Мутафчийски, здравният министър Кирил Ананиев и вътрешният министър Младен Маринов.

Новата заповед важи до второ нареждане. Пак до второ нареждане спира междуградският транспорт към София.

Изключение ще се допуска само за товарни превози с доказано с документи необходимост, както и за автомобили със специален режим. Ще се допускат по изключение и коли с граждани, които отиват на лечение, като трябва специално да се посочи в кое лечебно заведение ще се лекуват. Забраната не важи и за медицински лица, които отиват на работа, както и за екипи на електроенергийните и ВиК дружествата, и тези, които се занимават с разпространение на тв програми и интернет. Ще се допускат и служебни коли с работници, които трябва да стигнат до работните си места, като шофьорът на автомобила трябва да посочи кое е предприятието и телефона на неговия работодател. За работници ще се определи времеви коридор - от 6 ч сутринта до 8 сутринта за отиване на работа и от 18 до 20 ч за връщане.

"С извинение за късния час, но още от вчера се наблюдава едно много тревожно нещо - напускане масово на София, която е огнище с най-много заразени от Ковид-19. Всички тези хора се разпръсват в цялата страна. Това води до още по-тежка епидемиологична ситуация с неясни последици. Те ще станат ясни най-вероятно следващата седмица", заяви Мутафчийски.

"Щабът с изключително безпокойство наблюдаваше многото напускащи столицата в последните два дни. Новите случаи за днес са близо 40. Тези два дни с много случаи не са инцидент, а тенденция, те са в абсолютен контраст с безгрижието, което хората демонстрират", заяви той.

Вътрешният министър добави, че днес са върнато около 5000 автомобила, а полицейските служители са играли на котка и мишка с хора, които под абсурдни претексти като "изхвърляне на зелето" са заявявали, че трябва да напуснат града.

Всички декларации от последните два дни ще бъдат проверени и на попълнилите неверни данни ще бъде потърсена отговорност. Не исках да се стига дотук, но само това е начинът да се защитят онези, които спазват ограниченията, заяви Маринов. Да видим сега как напусналите столицата ще се върнат, добави той.

На връщане в София тези граждани ще се сдобият и с някои процесуални действия, ако са попълнили неверни данни, заяви на свой ред Мутафчийски.

Математическият модел показва, че към днешна дата се откриват двама от 11 заразени. До преди две седмици това съотношение беше двама от седем.

-------------------

ОЧАКВАМЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ! Ако станете свидетел на инцидент, катастрофа, неправилно паркиране, побой, самозабравил се политик или нещо нередно, което Ви заобикаля - сигнализирайте ни! ВАЖНО! Ако сметнете, че някой е в опасност, първо помогнете или се обадете на тел. 112.

ИЗПРАТИ СИГНАЛ
Коментари
left
right