Днес отбелязваме Международния ден на здравето

Днес отбелязваме Международния ден на здравето

Регион: България Категория: Здраве Публикувано: Прегледи: 452
Днес отбелязваме Международния ден на здравето

© Shutter stock

На 7 април отбелязваме Световния ден на здравето и Деня на здравния работник. Това е професионалният празник на всички лекари, зъболекари, сестри, акушерки, фармацевти и всички здравни работници, посветили живота си на каузата да опазват здравето на хората.

7 април е обявен за Ден на здравето през 1948 г., когато е основана Световната здравна организация. От 1964 г. на тази дата в България се чества Денят на здравния работник. 180 са страните членки на СЗО, които работят по програми, насочени към решаване на здравните проблеми съвместно с правителства, специализирани организации на ООН и неправителствени формации.

България също е член на Световната здравна организация от нейното основаване и участва активно в програмите за подобряване на здравните услуги у нас, за премахване на острите заразни заболявания, за опазване на околната среда, в борбата със СПИН и раковите заболявания и превенцията на смъртността поради тютюнопушене. Световният ден на здравето през 2020 г. е под мотото "Остани вкъщи! Спаси живот".

Много от тях днес са на предна линия в борбата с пандемията.

За пациентите с тежки симптоми на COVID-19 се грижи цял екип от професионалисти, но водещи са лекарите по инфекциозни болести.

По данни на Българския лекарски съюз у нас те са 198. Средната им възраст е висока и близо до пенсионната. Повече от 85% са над 51-годишни, а 28 медици са над 70-годишни.

Лекарите по анестезиология и интензивно лечение са тези, които се борят за живота на най-тежко болните. У нас тези специалисти са общо 1 156 по данни на съсловната организация, но и при тях средната възраст е висока. 75% от медиците са над 51 години. Лекарите до 30 години са 3-ма, а над 70 години - 146.

През последните няколко години се наблюдава спад в броя на реаниматорите, които имат намерение да работят в чужбина. През 2009 г. те са били 30, а през 2019 - 7.

-------------------

ОЧАКВАМЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ! Ако станете свидетел на инцидент, катастрофа, неправилно паркиране, побой, самозабравил се политик или нещо нередно, което Ви заобикаля - сигнализирайте ни! ВАЖНО! Ако сметнете, че някой е в опасност, първо помогнете или се обадете на тел. 112.

ИЗПРАТИ СИГНАЛКоментари
left
right