НОВА СЕРИЯ НА СКАНДАЛА В ДУЛОВО: Кметът д-р Юксел Ахмед отговаря на въпроси, зададени от ДПС

НОВА СЕРИЯ НА СКАНДАЛА В ДУЛОВО: Кметът д-р Юксел Ахмед отговаря на въпроси, зададени от ДПС

Регион: Дулово Категория: Политика Публикувано: Прегледи: 8838
НОВА СЕРИЯ НА СКАНДАЛА В ДУЛОВО: Кметът д-р Юксел Ахмед отговаря на въпроси, зададени от ДПС

© Георги Марков

Изображението е защитен обект съгласно ЗАПСП. Използването му без разрешение на автора е забранено!

Уважаеми читатели,

Продължаваме да Ви информираме за разразилия се скандал с приетия бюджет на Община Дулово. Само при нас ще прочетете и научите гледните точки на всички страни, такива каквито са! Без редакторска намеса!

Днес публикувахме становището и въпросите на ДПС към кмета на Община Дулово д-р Юксел Ахмед, които се появиха на стената на председателя на съвета Невхис Мустафа.

Преди около час кметът отново използва личния си профил във Фейсбук, за да отговори на част от тях. Публикуваме неговия пост без редакторска намеса!

-------

В такъв критичен момент за всички нас, когато трябва да се грижим за живота и здравето на хората, се налага да отговаряме на въпроси зададени от ДПС, публикувани на личната страница на Невхис Мустафа - председател на Общински съвет Дулово.

Но както знаем от историята възходът на демагогията става винаги по време на кризи.

Въпреки, че нямам задължение да го правя, винаги съм готов да отговаря на всички въпроси отправени към мен и моя екип.

Т.к. обема на въпросите е доста голям, ще отговоря на тях в няколко поста, за да са по-четивни.

По въпроси 1 и 2.

Такъв щаб в Община Дулово не е изграден,защото има законово регламентирани ситуации, при които той трябва да се изгради.Има изграден Общински кризисен екип с моя заповед РД-04-212/ 27.03.2020г. Лицата включени в него се ангажират с оперативното изпълнение на заповеди и указания на Министерство на здравеопазването.

По въпрос 3.

Относно предприетите мерки за борба с COVID -19 на територията на община Дулово

1. Строг пропускателен режим в сградата на община Дулово

-не се допускат повече от двама граждани за различите работещи звена

- работи едно гише в служба ГРАО

- на касата се допуска само по един гражданин

- Данъчна служба работи, като за гражданите е осигурен самостоятелен вход

2. В сградата на общината се извършва няколкократна ежедневна дезинфекция

3. Осигурени са маски и ръкавици за еднократна употреба на всички работещи служители

4. Извършва се дезинфекция по целия център, автогара и МБАЛ-Дулово, два пъти дневно.

5. Социалните услуги ЦСРИ и ЦОП - преустановиха дейността си с потребители и изпълняват препоръки на АСП за онлайн връзка.

6. Резидентните услуги - ЗЖ, ЦНСТ 1 и 2 и ДПЛПР с.Правда изпълняват следните инструкции:

- няколкократна ежедневна дезинфекция на помещенията

- разяснителни беседи на потребителите

- строг режим на достъп до услугата

-поддръжка на личната хигиена на потребителите

8. Домашен социален патронаж - работи под строг хигиенен режим. Доставката на храна по домовете се извършва от екипи, които са оборудвани с необходимите предпазни средства.

9. Удължено е времето за раздаване на храна от Обществена трапезария към ФСЗ,за да се избегне струпване на хора.

10. На всички социални услуги са предоставени маски, както за служителите така и за потребителите.

11. ЦОП пренасочи дейността си към възрастни, самотно живеещи и болни хора, като изпълнява поръчки за доставка на хранителни продукти от първа необходимост и лекарства с рецепта.

12. Народните читалища - преустановиха дейността си.

13. Детски градини - преустановиха дейността си.

14. Преустановена е дейността на пазарите на територията на община Дулово.

15. Пенсионерските клубове - преустановиха дейността си.

16. По всички кметства са раздадени дезинфектанти и маски.

17. За кметствата от всички населени места на територията на община Дулово са осигурени пръскачки за дезинфекция.

18. Между институционална връзка с РУП- Дулово и РЗИ -Силистра.

19. Не се допускат граждани без предпазни средства в сградата на общинска администрация. На същите се предоставят маски от охраната на входа.

20. Осигурени са дозатори с дезинфектант на входа на общината.

21. Поставени са материали на информационно табло пред сградата на общината и във фоайето на администрацията относно предпазване и инструкции за защита от COVID-19.

22. На входа на общинска администрация при охраната за улеснение на гражданите са оставени размножени Декларации във връзка с пропускателния режим до областните градове.

23. Следи се телесната температура, както на общински служители, така и на гражданите влизащи в сградата на общинска администрация.

24. Всички служители попадащи в рискови групи са уведомени, че по тяхно желание могат да ползват платен или неплатен отпуск;

25. С моя заповед забраних използването на автомати за кафе и топли напитки разположени на открито и закрито. Ежедневно получаваме информация за броя на карантинираните на територията на община Дулово от РЗИ - Силистра.

По въпрос 4.

Общински съвет е принципал на МБАЛ - Дулово, затова въпросът ви е некоректно адресиран и би следвало да бъде отправен към него, но съм готов да отговоря. Има издадена заповед на Министъра на здравеопазването с инструкции , за това кои болни с COVID-19 са показани за лечение в нашето лечебно заведение. На този етап медицинския персонал е обезпечен с предпазни маски, ръкавици, шлемове и калцуни. Заявени са и други предпазни средства, които до този момент не са доставени.

На проведена среща с представител на "БРАТЯ ПЕПЕЧ ООД", на която присъстваха народният представител Алтимир Адамов и управителя на МБАЛ - Дулово д-р Попов, бизнесменът заяви готовност за дарение в размер на 15000лв. Анализирайки ситуацията преценихме, че от такова дарение има най-голяма нужда МБАЛ - Дулово. Изразявам искрената си благодарност към дарителите!

По въпрос 5.

Всички работещи в общинска администрация са обезпечени с маски, дезинфектанти и ръкавици, както и такива се предоставят на всички граждани, които посещават общинска администрация за услуги. От 30.03.2020г. на същите се измерва телесна температура и се прави дезинфекция на ръце.

По въпрос 6.

Поради финансови причини и ограничен човешки ресурс, дезинфекцията се извършва в централните части, детски площадки, МБАЛ -Дулово, автогара - Дулово и места, където има струпване на хора. Не виждам смисъл от предписания за кметовете на кметства от моя страна, при условие, че има издадени заповеди и инструкции от Министерство на здравеопазването, които са задължителни за всеки.

По въпрос 7.

Към този момент изразходваните средства са от параграф Ликвидация на последици от бедствия и аварии, където е заложена сумата от 6960лв. На редовното заседание на Общински съвет Дулово на 31.03.2020г., предложих сумата от този параграф да бъде завишена с 29100,които са за сметка на празници на селата и културен календар, за мероприятия, които няма да се реализират в периода на извънредно положение. За съжаление предложението беше отхвърлено от съветниците на ДПС.

По въпрос 8.

Поради технически причини временно достъпа до сайта на община Дулово е възможен през Интернет Еxplorer, но не и през Google. Не мога да се съглася с критиката за съществуване проформа на радио Дулово, тъй като това не отговаря на истината. Лично мое мнение е, че това е преценка на лица, които не слушат радио Дулово.Ежедневно по местното радио тече информация във връзка с COVID - 19, както и други актуални новини. В община Дулово има изградена общинска организация на БЧК, която кореспондира с областната организация на БЧК, а не с Областния кризисен щаб.

По въпрос 9.

По мое предложение на редовно заседание на Общински съвет - Дулово на 31.03.2020г.,се прие решение - наемателите на общински имоти и помещения ще бъдат освободени от заплащане на наем и такси за периода на извънредното положение. Срокът за плащане на местни данъци с отстъпка от 5% се удължава до края на месец юни 2020г.

Очаквайте продължение...

-------------------

ОЧАКВАМЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ! Ако станете свидетел на инцидент, катастрофа, неправилно паркиране, побой, самозабравил се политик или нещо нередно, което Ви заобикаля - сигнализирайте ни! ВАЖНО! Ако сметнете, че някой е в опасност, първо помогнете или се обадете на тел. 112.

ИЗПРАТИ СИГНАЛКоментари