СЪВЕТНИЦИТЕ НА ДПС В ДУЛОВО: Има ли опасност НАП да запорира сметките на общината?

СЪВЕТНИЦИТЕ НА ДПС В ДУЛОВО: Има ли опасност НАП да запорира сметките на общината?

Регион: Дулово Категория: Политика Публикувано: Прегледи: 4014
СЪВЕТНИЦИТЕ НА ДПС В ДУЛОВО: Има ли опасност НАП да запорира сметките на общината?

На снимката: Невхис Мустафа, председател на ОбС Дулово от листата на ДПС. Изображението е защитен обект съгласно ЗАПСП. Използването му без разрешение на автора е забранено!

Уважаеми читатели,

Продължаваме да Ви информираме за разразилия се скандал с приетия бюджет на Община Дулово. Само при нас ще прочетете и научите гледните точки на всички страни, такива каквито са! Без редакторска намеса!

Както вече Ви информирахме във вторник, пръв с обръщение към жителите на общината във Фейсбук, излезе народният представител от ПП ГЕРБ Алтимир Адамов, а няколко часа по-късно същото направи и Невхис Мустафа, която е председател на съвета от листата на ДПС. В сряда късно вечерта в личния си Фейсбук коментар направи и директорът на СУ "Васил Левски" Стелиян Тотев, който е и съпруг на Доротея Тотева - заместник кмет "Хуманитарни дейности" в Община Дулово. Също в сряда, отново във Фейсбук по предложение на "ПОРТАЛ СИЛИСТРА", кметът на Община Дулово - д-р Юксел Ахмед публикува и своята гледна точка.

В четвъртък, около 20:30 часа в личния Фейсбук профил на Невхис Мустафа, се появи становище на общинските съветници от ДПС в община Дулово. Представяме Ви го без редакторска намеса:

-----------

Във връзка с обвиненията и внушенията на Кмета на Община Дулово, народният представител и директора на СУ " Васил Левски", относно приемането на Бюджет 2020г. на Община Дулово, НИЕ общинските съветници от групата на ДПС излагаме своята позиция срещу нападките в публичното пространство, фейсбук профилите на горепосочените господа, фейсбук страницата на СУ " Васил Левски" и служебния форум на същото училище като заявяваме следното:

Уважаеми дами и господа,

Публичното обсъждане на проекто-бюджет 2020г. се състоя на 27.12.2019г. /петък от 17.00ч., един от последните работни дни на календарната 2019г./. На това обсъждане сумата, която се цитира в публикациите, не ни беше представена като проект, макар че на 19.12.2019г. на среща на директорите на всички училища в община Дулово е направено разпределение на делегираните средства на училищата за 2020г. На тази среща е приета формула за разпределението на бюджета във Функция " Образование". Протокол от тази среща не е предоставен на Общинския съвет.

На първото заседание на постоянните комисии към Общинския съвет за 2020г. на 27.01.2020г. се обсъждаше проекто- бюджет 2020г., на което присъстваха Директорите на СУ " Христо Ботев"- с. Паисиево и СУ " Йордан Йовков"- с. Окорш. Те изразиха своите притеснения относно финансовото състояние на училищата си и опасенията им, че така приетата формула ощетява едни училища за сметка на други, и че съществува реален риск училищата в с. Паисиево и с. Окорш да не функционират пълноценно. Кметският екип НЕ предложи никакъв вариант за излизане от трудната ситуация и обвини ръководителите в лош мениджмънт.

На първата редовна сесия Бюджет 2020г. на 28.01.2020г. беше отложен поради напускането на Кмета на общината и групата общински съветници от ПП "ГЕРБ".

На сесията провела се на 31.03.2020г. в представеното Приложение №3 от проекто-бюджет 2020г. сумата 27 000лв. е в параграф с подвеждащ характер, не трябва да фигурира към Бюджет 2020г. в частта Капиталови разходи, а да се представи за актуализацията на училищния бюджет след разходването му в счетоводството.

Друг е въпросът, че тези средства за ДМА / компютри, климатици, почистваща подова машина и циркулационна помпа/ са закупени още през 2019г. е и незаконосъобразно да се узаконяват през Бюджета на община Дулово за 2020година.

Приложение №3 към Бюджет 2020г. е некоректно разпечатано и не е ясно, че средствата са от единния разходен стандарт за 2020г.

Ние средствата ги запазваме във Функция " Образование" .

Така че всички обвинения към съветниците от групата на ПП ДПС са безпочвени.

Твърдението, че общинските съветници на ДПС закриват социалния патронаж в Община Дулово за сметка на такси детски градини:

ДАМИ И ГОСПОДА - ТЕЗИ ТВЪРДЕНИЯ И ВНУШЕНИЯ СА НАПЪЛНО НЕВЕРНИ!!!

Това са дейности, които са финансирани от държавния бюджет на база строги формули и методики. На нас не ни бяха предоставени подробни справки на всяко едно перо във Функция " Социално осигуряване и грижи" и нуждата им от допълнителното им дофинансиране от собствени приходи на общината. Ние бяхме против това допълнително дофинансиране, а не сме спирали дейността " Социален патронаж".

Ние общинските съветници от ПП ДПС, позовавайки се на Закона за достъп до информация и на ЗМСМА ще изискаме такива справки- перо по перо- трудови договори, граждански договори, разходи за гориво и хранителни продукти, брой реални потребители и т.н., за всички звена към бюджета на Община Дулово.

Ние питаме и изискваме:

1. Вярно ли е, че отчисленията на Община Дулово към МОСВ, към днешна дата са в размер на 1 822 527,12лв.за периода от 2016 до 2019г., защо не са посочени в бюджета?

Има ли опасност НАП да запорира сметките на общината и тези дължими суми да бъдат събрани принудително, и да се блокира местното самоуправление?

2. Колко средства са постъпили като дарения от фирми и лица в сектор" Социални дейности" и МБАЛ Дулово и защо никъде не са отразени?

3. Настояваме за пълен реален независим одит на МБАЛ- Дулово.

4. Списък на асфалтираните улици по ПМС от декември 2019г. , половината от които извършени в деня за размисъл и изборния ден по време на Местни избори 2019г.

5. Според Приложение №8 от Бюджет 2020г. разходите предвидени по граждански договори са в размер на 325 578 лв. / същите за 2019 год са били 279 540лв./

Уважаеми дами и господа, както виждате ние не заплашваме, а търсим само прозрачност в името на жителите на община Дулово.

Изводите си ги правете вие!

-------------------

ОЧАКВАМЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ! Ако станете свидетел на инцидент, катастрофа, неправилно паркиране, побой, самозабравил се политик или нещо нередно, което Ви заобикаля - сигнализирайте ни! ВАЖНО! Ако сметнете, че някой е в опасност, първо помогнете или се обадете на тел. 112.

ИЗПРАТИ СИГНАЛКоментари
left
right