Близо 10 хил. безработни у нас заради вируса

Близо 10 хил. безработни у нас заради вируса

Регион: България Категория: Анализи Публикувано: Прегледи: 994
Близо 10 хил. безработни у нас заради вируса

Над 213 хил. са безработните в момента у нас. Регистрираните от началото на кризата с коронавируса са 9909. Данните обяви социалният министър Деница Сачева след заседанието на кабинета, на което беше одобрена помощта от държавата за затруднени фирми в кризата.

От утре ще може да се кандидатства пред Агенцията по заетостта по мярката, известна като 60/40, в която държавата ще поема възнаграждения на работници в това съотношение с бизнеса за 3 месеца.

Фирми, заети в търговия на дребно, транспорт, хотелиерство, ресторантьорство, туристическа дейност, артистична и творческа дейност, частни детски градини, са сред тези, които ще получат помощта, защото са непосредствено засегнати.

Във втората част на постановлението са включени всички останали сектори, които следва да декларират спад в продажбите от 20% за март в сравнение със същия месец на миналата година - с финансови документи.

Работниците, за които се кандидатства, трябва да имат трудов договор преди датата на обявяване на извънредното положение - 13 март. В срок до 7 дни кандидатстващите ще получат съответните решения, а след това в срок от пет дни и обезщетенията.

Ще има публичен регистър на компаниите, които са получили средства. Социалният министър Деница Сачева предупреди да не се злоупотребява, защото проверки ще бъдат извършвани през цялата година. Ако работодател не изплати своя "дял", ще трябва да върне парите от държавата.

Финансираме 60/40 от осигурителния доход на работника, уточни Сачева. Тя посочи, че същата схема действа в Германия с разликата, че там тя ще се изплаща на работника, а не на работодателя.

Изключени от постановлението са селско стопанство, горско и рибно стопанство, финасови и застрахователни дейности, държавно управление, хуманно здравеопазване, сектор Образование.

Тези, които имат малко запаси, могат да направят нещо за народа си, предупреди премиерът Бойко Борисов фирмите. Борисов каза, че с парите, които останат в държавата от мярката, ще може да се финансира конкурентоспособност след кризата.

Тъй като мярката 60/40 е държавна помощ, решението веднага ще бъде изпратено в ЕК и има договореност до 24 часа да бъде одобрена, стана ясно от думите на премиера.

Той благодари на Светия Синод за разбирането за службите на Великден, които стана ясно, че ще се провеждат на открито.

"Добре знаят приказките, че Господ помага, но в кошара не вкарва", отбеляза премиерът, но посочи, че хората ще могат да се помолят в храмовете при спазване на мерките.

Илия Кръстев, председател на Борда на Асоциацията за иновации, бизнес услуги и технологии, съобщи, че на държавата ще бъдат подарени поне 15 хил. часа от фирми, които предлагат бизнес услуги за подобряване на системите у нас, конкретно здравната.

Целта е държавата да излезе от кризата със системи, които са едни от най-добрите в ЕС и да покажем, че в такава ситуация трябва да си помагаме и да използваме свободния ресурс в полза на обществото, заяви Кръстев.

Вицепремиерът Томислав Дончев съобщи, че това ще позволи в срок от няколко месеца да изградим електронната здравна система с електронна здравна карта и е-рецепта, обществена поръчка, която преди кризата било трудно да бъде възложена. Безвъзмездно часове труд ще дари и "Информационно обслужване". Здравният министър Кирил Ананиев посочи, че така в началото на следващата година в България ще има електронно здравеопазване.

Тази вечер правителството ще заседава отново по актуализацията на бюджета, свързана с мярката 60/40. Очакванията са тя да струва на хазната около 1-1.5 млрд. лева.

-------------------

ОЧАКВАМЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ! Ако станете свидетел на инцидент, катастрофа, неправилно паркиране, побой, самозабравил се политик или нещо нередно, което Ви заобикаля - сигнализирайте ни! ВАЖНО! Ако сметнете, че някой е в опасност, първо помогнете или се обадете на тел. 112.

ИЗПРАТИ СИГНАЛ
Коментари
left
right