Кметът на Главиница отговаря на въпроси чрез коментар във Фейсбук

Кметът на Главиница отговаря на въпроси чрез коментар във Фейсбук

Регион: Главиница Категория: Анализи, Политика Публикувано: Прегледи: 1581
Кметът на Главиница отговаря на въпроси чрез коментар във Фейсбук

© Калина Грънчарова

на снимката: Неждет Джевдет кмет на Община Главиница

На въпрос, свързан с имоти, зададен във Фейсбук профил от жител на село Сокол, кметът на община Главиница Неждет Джевдет отговори с пост в социалната мрежа под формата на коментар, а ето го и него:

Рени Димитрова: Здравейте, уважаеми г-н Неждет Джевдет. Имам въпрос, който само Вие можете да отговорите. Каква е причината за повишаването на местните данъци и такси? В моя случай от 28 лв. става 38 лв. С цели 10 лв., което не е никак малко или с близо 35%. Не увеличението ще напълни местната общинска хазна, а събираемостта, която вероятно е ниска, защото има хора, които с десетки години не са плащали данъци. Познавам няколко души такива в с. Сокол. На тях обърнете внимание и вземете някакви спешни мерки. Това не са малко пари. Надявам се на Вашият отговор, така и други хора ще разберат причината за увеличените им данъци. Благодаря Ви!

Ето какво отговори г-н Джевдет:

"Местният данък за недвижим имот в Община Главиница не е променян. Има разлика между местни данъци и местни такси. Има промяна в промилите на такса смет - от 5 на 7 промила, колкото е във всички останали общини в област Силистра (само в една община се задържат промилите в по-ниски размери, но същата към днешна дата дължи към 3 млн. лв. отчисления на РИОСВ).

За внесения данък не се дължи услуга от страна на общината и средствата се изразходват за реализиране на местни дейности и дофинансиране на държавни дейности. Със събраните суми от такса смет общината реализира сметопочистване, снегопочистване, почистване на нерагламентирани сметища със собствена верижна машина и редица др. Освен разхода за реализиране на услугата по наредба на МОСВ, в началото на настоящата година общините са задължени да плащат 100 лв на тон за депониран в регионалните депа отпадък. Отделно посочените разходи за тази дейност през 2020 г. сме заложили и придобиване на контейнери за населените места и др. Материални активи.

Събраните средства от тази такса не са достатъчни, поради което я дофинансираме с около 140 хил. лева. Колкото до събираемостта на данъците и таксите в общината до 2017 г. събираемостта е била близо 600 хил. лв, а през мандат 2016-2019 г. я повишихме на близо 900 хил. лв, като предприемането на мерките в тази посока продължават.

Интересен за Вас факт може да е информацията, че до 2017 г. Община Главиница няма нито едно принудително изпълнение срещу данъчно задължено лице. Било е така, който има желание - плаща, който няма желание - не плаща, и след 5 год. същото задължение попада в погасителна давност и не може да се събере. Заявявам, че данъчната политика в община Главиница от 3 години насам е най-добрата в областта".

-------------------

ОЧАКВАМЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ! Ако станете свидетел на инцидент, катастрофа, неправилно паркиране, побой, самозабравил се политик или нещо нередно, което Ви заобикаля - сигнализирайте ни! ВАЖНО! Ако сметнете, че някой е в опасност, първо помогнете или се обадете на тел. 112.

ИЗПРАТИ СИГНАЛКоментари