Истински ад за гастарбайтери и фермери заради Коронавируса

Истински ад за гастарбайтери и фермери заради Коронавируса

Регион: България Категория: Земеделие Публикувано: Прегледи: 1845
Истински ад за гастарбайтери и фермери заради Коронавируса

Когато Европа затегна контрола по границите си, за да предотврати разпространението на коронавируса, най-големите фермери във Франция посрещнаха новината с вой: работниците от други страни, на които разчитат за реколтата, са блокирани и не могат да достигнат нивите, разказва The New York Times, пише money.bg. Притеснението обхвана голяма част от континента. Във Великобритания земеделците не могат да намерят работници за бране на малини и картофи. В части от Германия реколтата от бели аспержи ще бъде загубена.

В Испания няма кой да обере над четвърт от ягодите, боба и марулите през следващите месеци. Правителствата в Европа декларираха доставките на храни като въпрос от националната сигурност, след като милиони потребители се стекоха в супермаркетите. Но затварянето на границите спря легиони от сезонни работници от Източна Европа, които работят по полетата от Испания до Швеция. Земеделският министър на Франция тази седмица дори направи невероятно предложение: фризьорите, сервитьорите, цветарите и другите французи, които в момента не могат да работят, да се запътят към нивите и да започнат да берат реколтата. Европа няма да остане без храна. Огромни количества паста, домати и други стоки продължават да преминават границите, макар на някои от тях да има забавяния.

Но без евтиния труд от Източна Европа някои от най-богатите икономики на континента рискуват да загубят реколтата си. Германия разчита на 300 хил. сезонни работници да засяват и берат реколтата през пролетта и лятото. Хиляди германци вече откликнаха и заявиха готовност да работят срещу минималната заплата в Германия от €9,35 за час. Но засега техният брой е недостатъчен - 16 хил. Това накара земеделският министър да призове да се позволи на бежанци, които нямат разрешение за работа, да се включат. До тази седмица сезонните работници, които някак успяваха да пристигнат в страната, бяха пускани.

Но от сряда вътрешното министерство заяви, че ще забрани влизането на всички сезонни работници. Във Франция положението е подобно - страната се нуждае от 200 хил. души, а за момента едва 40 хил. французи са откликнали на молбата за помощ. А и повечето от тях нямат никакъв опит. Италия, епицентър на заразата в Европа, обаче е изправена пред още по-тежък недостиг.

Обикновено в страната работят около 370 хил. чуждестранни работници, основно от Източна Европа. През пролетта страната се нуждае от поне 50 хил. души, а засега едва 2 хил. италианци са заявили желание да помогнат. На Острова земеделците вече бяха изправени пред недостиг заради Brexit. В предходните години земеделският сектор разчиташе на около 27 хил. души, а производителите на храни на 116 хил. В пика на реколтата още 75 хил. чуждестранни работници пристигаха в страната.

-------------------

ОЧАКВАМЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ! Ако станете свидетел на инцидент, катастрофа, неправилно паркиране, побой, самозабравил се политик или нещо нередно, което Ви заобикаля - сигнализирайте ни! ВАЖНО! Ако сметнете, че някой е в опасност, първо помогнете или се обадете на тел. 112.

ИЗПРАТИ СИГНАЛКоментари
left
right