Ето кои са отраслите с 60% заплати от държавата

Ето кои са отраслите с 60% заплати от държавата

Регион: България Категория: Бизнес,Политика Публикувано: Прегледи: 1945
Ето кои са отраслите с 60% заплати от държавата

Кабинетът е склонил да разшири сериозно схемата с държавното субсидиране на 60% от заплатите заради Covid-19 в по-голямата част от промишлеността, строителството и търговията на дребно. Добавени са обаче и специфични сектори като реклама, ПР и издателска дейност, към която спадат и медиите, а също и социологическите агенции.

Това става ясно от поредния предпоследен вариант на готвеното от Министерски съвет постановление. То трябва да определи кои предприятия ще имат право на подпомагането.

Първоначалният проект на постановлението срещна остра критика и от работодателите, и от синдикатите, защото подпомагането се оказа доста стеснено - само до секторите, които изрично бяха спрени със заповед на здравния министър Кирил Ананиев като хотелиерство, ресторантьорство, барове, молове и др.

Сега списъкът е разширен с преработващата промишленост (с изключение на фармацевтиката, химическата индустрия, електрониката и др.), строителството и търговията на дребно във всички други обекти с изключение на хранителни вериги, аптеки, магазини за кафе и цигари.

В списъка не фигурира добивната промишленост, която има сериозен принос към БВП и също се очаква да бъде засегната от кризата.

В списъка за подпомагане са включени специфични бизнеси като издателската дейност, дейността на рекламните агенции, а също "консултантската дейност по връзки с обществеността". Не е ясно до каква степен всички те са засегнати от кризата, тъй като това зависи и от дейността на клиентите им. Преди дни ПР асоциацията бе една от първите, която прати писмо до премиера Бойко Борисов с искане за подпомагане, защото корпоративният свят е орязал рекламните си бюджети и парите за организиране на събития.

От издателската дейност пък не са изключени медиите, което е разбираемо заради очаквания рязък спад на рекламните приходи.

Правителството ще дотира и частните социологически агенции, които са затруднени да правят интервюта "лице в лице" заради санитарните предписания.

От условията за получаване на помощта е отпаднало изискването фирмата да е прекратила дейността поне на половината си служители. Достатъчно е работодателят да е издал заповед, че преустановява работата на цялото предприятие, част от него или на отделни работници.

Държавната субсидия в размер на 60% от осигурителния доход на служителя ще се получава за период от максимум 3 месеца, като условието е работодателят да доплаща останалите 40% и да задължи служителя на работа за още поне 3 месеца след края на подпомагането.

От Българската стопанска камара съобщиха, че в проекта са отразени почти всички техни предложения, поради което изказват благодарност на правителството. Допълват обаче, че са пропуснати още няколко сектора - организиране на търговски изложения, доставка на храна, търговия на едро и операции с недвижими имоти.

Преди два дни премиерът Бойко Борисов обяви, че схемата за заплатите ще струва на бюджета най-малко 1 млрд. лв. За нея не предвидена никаква публичност, а одобрението на фирмите, които ще получават средствата, ще става служебно от Агенцията по заетостта. Средствата ще се изплащат от НОИ.

-------------------

ОЧАКВАМЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ! Ако станете свидетел на инцидент, катастрофа, неправилно паркиране, побой, самозабравил се политик или нещо нередно, което Ви заобикаля - сигнализирайте ни! ВАЖНО! Ако сметнете, че някой е в опасност, първо помогнете или се обадете на тел. 112.

ИЗПРАТИ СИГНАЛ
Коментари
left
right